2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Iskolapadba hívják a gazdálkodókat

A Hargita megyei mezőgazdasági szakigazgatóság veszi át a múlt év végén megszűnt Hargita Megyei Agrárkamara gazdatanfolyamainak lebonyolítását. A három hónapos, akkreditált, a munkaügyi minisztérium diplomáját eredményező méhész-, gyümölcstermesztő, illetve általános mezőgazdasági felkészítőkre január 31-ig várják az érdeklődők jelentkezését.

Gyümölcstermesztésről szóló tanfolyamot is választhatnak Illusztráció

Noha múlt esztendő végétől a Hargita Megyei Agrárkamara – mint intézmény – megszűnt, alkalmazottjai pedig december 30-tól a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság kötelekében folytatják a munkát, a kamara által szervezett téli gazdatanfolyamokra viszont továbbra is fogadják a gazdálkodókat. A képzési programok lebonyolítását ugyanis a kamarától a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vette át, ezzel összhangban a gazdák felkészítését is az intézmény szakemberei vállalják – tájékoztatta pénteken lapunkat Ábrahám Emma, a Mezőgazdasági Igazgatóság aligazgatója. Azok a gazdálkodók, akik tovább szeretnék gyarapítani tudásukat és ismereteiket, az új esztendő első hónapjaiban több akkreditált tanfolyam – méhészkedés, növénytermesztés és állattenyésztés, illetve gyümölcstermesztés – közül is választhatnak. A tanfolyamokra január 31-ig várják a gazdák jelentkezését, ennek függvényében dől el az is, hogy a szakigazgatóság az érdeklődők számára térségenként is tud-e külön felkészítőket szervezni.
A méhészetről, valamint a gyümölcstermesztési tudnivalókról szóló tanfolyamokat – három hónapos lefutási idővel számolva – 360 órásra tervezik, ebből 120 órát a résztvevők gyakorlati felkészítésére szánnak, a többi az elméleti ismeretanyag átadásáról szól. Ezzel szemben a növénytermesztőknek, állattenyésztőknek kínált általános mezőgazdasági képzés 720 órás lesz, amiből 280 óra az elméleti oktatás, ám a tananyagnak a szűken vett mezőgazdasági tantárgyakon túl gépészettel, agrármarketinggel, menedzsment-ismeretekkel és a farm pénzügyi, gazdasági teljesítményének követéséhez elengedhetetlen számviteli információkkal is gyarapodhat a gazdák tudástára.
A várhatóan februárban induló gazdatanfolyamokról bővebb információt a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársai szolgálnak. Érdeklődni a csíkszeredai megyeháza második emeletének 245-ös számú irodájában, vagy pedig telefonon a 0266–312318, a 0740–075844, illetve a 0745–327969-es telefonszámokon is lehet.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb