Iskolákban és kórházban is zajlik a szűrés

Mikor és hol dolgoznak a magyarországi orvosok?

251

Elkezdte a munkát Udvar­hely­széken és Csíkban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvos­cso­port­ja. Két mobil rendelőben, továbbá számos iskolában és a Csík­szeredai Megyei Sürgősségi Kórházban zajlanak a héten a szűrővizsgálatok.

Fül-orr-gégészeti vizsgálat. Kitartó gyermekmentés Fotó: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A gyermekmentő szolgálat közleménye szerint az idei őszi szűrővizsgálatokon 29 önkéntes orvos és egészségügyi szakember vesz részt. Csütörtökig naponta gyermek­neu­rológiai vizsgálatok zajlanak a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban, ezekre a vizsgálatokra az előjegyzés betelt. A gyermekmentők mobil fogászati rendelője ezúttal Kápolnásfaluban állomásozik, a helybeli Kriza János Általános Iskola diákjai számára végeznek a hét folyamán szűrővizsgálatokat és kezeléseket. A nőgyógyászati szűrőkamion Csíkszentdomokoson, a helyi mentőállomás udvarán várja a héten mindennap reggeltől estig a vizsgálatra jelentkező lányokat, asszonyokat. Kedden, szerdán és csütörtökön szemészeti szűrés zajlik Szépvízen a Nyirő József Általános Iskola és Csíkrákoson a Cserei Mihály Általános Iskola tanulói számára. Ma gyermekgyógyászati szűrés lesz Csíkszentgyörgyön a Gál Sándor Általános Iskola diákjai számára, továbbá fül-orr-gégészeti szűrés Csíkszentgyörgyön és Menaságon szintén a helyi diákok számára. Gyimesbükkön, a plébánián ma moldvai csángó gyermekeket vizsgálnak. Szerdán a gyermekgyógyászok Csík­szent­imrén, az Arany János Általános Iskola diákjait vizsgálják, fül-orr-gégészeti vizsgálatok pedig Csík­szentmiklóson és Csík­dánfalván lesznek a helyi iskolák diákjai számára. Csütörtökön Csík­bánk­fal­ván lesz gyermekgyógyászati szűrés a Márton Ferenc Általános Iskola tanulói számára és folytatódnak a fül-­orr-­gégészeti vizsgálatok Csík­szent­miklóson és Csík­dán­falván. Pénteken délelőtt és kora délután tovább dolgozik a fül-­orr-­gégész Csíkdánfal­ván, a gyer­mek­gyógyászok pedig Csík­menaságon vizsgálják a gyermekeket.

Az érkezés sorrendjében vizsgálnak
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház több osztályán is végeznek vizsgálatokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai. Közleményük szerint szerdán, csütörtökön és pénteken 9 és 14 óra között az ortopédiai osztályon tartanak szűrővizsgálatot. Pénteken ugyanazon időszakban a gyermekosztályon és a fül-orr-gégészeti osztályon is dolgoznak a magyarországi orvosok. Amint a szervezet munkatársa közölte, a vizsgálatok az érkezés sorrendjében zajlanak, és fel kell készülni arra, hogy várakozni kell. Várhatóan sokan lesznek, de aki délig odaér, azt biztosan megvizsgálják a magyarországi szakemberek. A vizsgálatok ingyenesek, az ortopédiai vizsgálatokhoz pedig szerencsés, ha a háziorvostól beutalót kérnek a betegnek. Erre azért van szükség, hogy ha az orvos úgy látja jónak, akkor röntgenvizsgálatot is lehessen igényelni.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek