Iskolák helyett villafelújításra megy a pénz

60

Felülértékelte a székely­udvar­helyi önkormányzat Hargita Me­gye Tanácsának határozatát: az áfavisszaosztásból meg­szavazott 135 ezer lejt nem a Ta­mási Áron Gimnázium és a Bá­nyai János Szakközépiskola kapja, hanem a városháza helyi prioritási lajstromát vezető Ha­ber­stumpf-villa. Az érintetteket kérdeztük.

A Haberstumpf-villa felújítás előtti állapotában. Kitüntetett városházi figyelem a múzeum jövőbeli otthonának Fotó: Balázs Attila
A Haberstumpf-villa felújítás előtti állapotában. Kitüntetett városházi figyelem a múzeum jövőbeli otthonának Fotó: Balázs Attila

Nem tetszik a székely­ud­varhelyi városvezetésnek, hogy a megyei önkormányzat két székelyudvarhelyi oktatási intézménynek is célirányos támogatást szavazott meg. A megye többi településéhez hasonlóan, az áfavisszaosztást megelőzően Székelyudvarhely is benyújtotta igénylését Hargita Megye Tanácsához. Az igényeiket nyolc tételben és 1,43 millió lejben határozták meg. A megyei tanács november 18-i, felsőboldogfalvi kihelyezett ülésén döntött: a testület jócskán lefaragott a kért összegből, a város mindössze 135 ezer lejt kapott, amiből 100 ezer lejt a Tamási Áron Gimnázium és 35 ezer lejt a Bányai János Műszaki Szakközépiskola modernizálására, javítására irányoztak elő.
Címkézett összegek
A „címkézett” összeget és az eljárást Bunta Levente, Székely­ud­varhely polgármestere közleményben, és a november 27-i, azonnali tanácsülésen szóban is kifogásolta. Úgy vélte: Udvarhely mind a gazdasági mutatói, mind pedig a lakosság számát tekintve legalább 400 ezer lejt érdemelt volna. Bunta szerint a megyei tanács „politikai játszmát űz”, Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke pedig háta mögött ígérget pénzt az iskolaigazgatóknak.
A városvezető leszögezte: a városnak fontos az oktatás, de jelen pillanatban a múzeum jövőbeli otthona, a Haberstumpf-villa felújítása az elsődleges. Ezzel indokolta, hogy a megyei tanács elképzeléseivel ellentétben nem az iskolákra, hanem a villa modernizálására költik a 135 ezer lejt. Az előterjesztett határozattervezet vitát szült, az ellenzékben levő polgári és néppárti tanácsosok az iskolák mellett érveltek, de a többségi RMDSZ a villafelújításra szavazott.
– Érdekesnek tartom a döntést. Nem törvénytelen, de morálisan és etikailag is megkérdőjelezhető, hogy amíg a megyei tanács elsőrangúnak tartotta, hogy kihasználva az egyetlen lehetőségét annak, hogy az iskolákat anyagilag támogassa, a városvezetés átcsoportosította az erre szánt pénzt – fogalmazott Bíró Barna Botond megyei tanácsos.

Lett volna mire költeni
Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója lapunknak röviden úgy válaszolt: sajnálja, hogy elestek a 100 ezer lejtől, mert „lett volna, amire költeni”.
Váratlanul és kellemetlenül érintette a hír Szakács Paál Istvánt, a Bányai János Szakközépiskola igazgatóját is.
– Az én olvasatomban egyrészt helyes, hogy a 35 ezer lejt is a villa felújítására költik, de hozzáteszem: a városnak nem alanyi jogon járt ez a pénz – fogalmazott csalódottan az intézményvezető, aki előzetesen levélben kereste fel a megyei tanácsban dolgozó udvarhelyi képviselőket, hogy kiharcolja a rég időszerű és már betervezett, bentlakás és mechanikaműhely felújításához szükséges összeget.
Szakács Paál szerint az eset is példázza, hogy a városnak nincs meg a kellő érdekérvényesítési ereje, de – tette hozzá – reménykedik, hogy a polgármester betartja azt a személyes ígéretét, miszerint a város jövő évi költségvetéséből tetemesebb summát kap felújításokra a Bányai.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek