Iskolájukat féltik a homoródalmásiak

Negatív folyamatokat indíthat el az összevonás

1 903

Iskolai osztályok összevonására kötelezné a jövő tanévtől a homoródalmási Dávid Ferenc Általános Iskolát a tanfelügyelőség. Az intézmény, a szülők, a falu vezetősége tiltakozik a lépés ellen, mert attól tartanak, hogy ez hosszú távon az iskola megszűnését eredményezheti.

Félő, hogy más településre viszik szüleik a tanulókat. Beláthatatlan következményei lehetnek az intézkedésnek Fotó: Archív

A csökkenő gyermeklétszámra, a szűkös anyagiakra, az észszerűsítés szükségességére hivatkozva úgy döntött a Har­gita Megyei Tanfelügyelőség, hogy a jövő tanévtől összevon két osztályt az alsó, és két osztályt a felső tagozaton. Az intézkedés a második és harmadik, illetve a hatodik és hetedik osztályokat érinti. A terv ellen több ízben is tiltakozott a tanintézmény vezetősége, az egyházzal és a helyi tanáccsal közösen – mindeddig eredménytelenül. A szülők aláírásokat is gyűjtöttek az ügy támogatására, a 180 szignót tartalmazó íveket a hét elején el is juttatták a tanfelügyelőségre.

A megmaradásért küzdenek
A Dávid Ferenc Átalános Iskolához tartozik a helyi óvoda, ahol két vegyes csoport működik, összesen 130 gyermekkel (jelenleg nincs nyolcadik osztály). Az átlagos osztálylétszám 12-13 fő.
– Attól tartunk, hogy az összevonásokkal elindul a lavina. A szülők megijednek, elviszik a gyerekeiket más településre, így tovább csökken a létszám, és újabb összevonásokat rendelhetnek el. Mindez az iskola, de tágabb értelemben az almási közösség jövőjét veszélyezteti – mondta Felszegi Réka igazgatónő. – Mert hogyan lehet elképzelni egy ekkora községet önálló iskola nélkül? – tette fel a kérdést.
A törvény értelmében legkevesebb 12 gyermek kell egy önálló osztály indításához, Almáson ez többnyire egy-két gyereken múlik. A tervezett átalakítás alsó tagozaton egy állás megszűnését eredményezi, és a felső tagozatos tanári állások közül is veszélybe kerül néhány – tudtuk meg. Az almási gyerekek pedig hátrányosabb körülmények között tanulhatnak az összevont osztályokban.
Felszegi Réka elmondta, hogy egyelőre nem jellemző a faluban, hogy más településeken járatnák iskolába a gyerekeket, és éppen ezt szeretnék megelőzni.
– Sajnos az egész Homoród­men­tére jellemző az alacsony gyer­meklétszám. Almáson egykor 20-30 fős osztályok működtek – jegyezte meg az igazgatónő. – Az is tény viszont, hogy az óvodáskorú gyerekeknél már tapasztalható egyfajta gyarapodás, ezért sem akarunk rábólintani a tanfelügyelőség döntésére. Kisebbségben élünk, de meg akarunk maradni – hangsúlyozta.

A tanfelügyelőség nem segít
Tikosi László, Homoródalmás község polgármestere tudatában van annak, hogy jelenleg nincs meg a szükséges gyermeklétszám az önálló osztályok működtetéséhez, de a település sajátos, félreeső és különálló helyzetére hivatkozva elvárná a speciális bánásmódot az illetékesektől. A közel másfél ezer fős községnek nincsenek csatolt falvai, és viszonylag távol esik Székelyudvarhelytől, a főbb útvonalaktól. Ezzel együtt még mindig Udvarhelyszék népesebb községei közé tartozik, és az utóbbi évek határozott fejlődést mutatnak infrastrukturális szempontból is.
– Mi azon dolgozunk, hogy ne néptelenedjen el a falu, ne menjenek el az emberek, boldogulhassanak itthon. Eközben a tanfelügyelőség döntése teljesen ellenkező irányba mutat – közölte a községvezető. Ezért kérték a tanfelügyelőség segítségét, megindokolták sajátos helyzetüket, csatolták a szülőbizottság véleményét, utaltak arra, hogy a kisebbeknél növekvőben a létszám, tehát szükséges az iskola megmaradása. – Két alkalommal is tárgyaltunk a tanfelügyelőség vezetőségével, kaptunk is ígéretet, hogy alaposan megvizsgálják a helyzetünket, de ez nem történt meg, ehelyett meghozták az összevonásról szóló döntést – mondta keserűen a polgármester.
Bíró Barna Botond megyei alelnök is támogatta a kérésüket, de a tanfelügyelőség részéről semmiféle jó szándékot nem tapasztaltak – közölte.
Az almásiak elégedetlenek, és eltökéltek abban, hogy az utolsó pillanatig kitartanak az iskola megmentésében. Az iskola, a helyi tanács közösen gondolkodik a megoldáson, a héten falugyűlést tartanak az ügyben.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek