Iskolafelújításra költik a magyar kormány támogatását

Fotó: facebook
351

Közepes esztendő volt a tavalyi a beruházások, a községfejlesztés szempontjából – így vélekedik Tamás Ernő, megyénk legnagyobb szórványtelepülésének polgármestere. Ugyanakkor elmondható, hogy a hatalmas területen elterülő tanyavilág közbiztonsága terén nagyot léptek előre, továbbá négy pályázatot adtak le, amelyek mind a településen élők életminőségének javítását célozzák meg.

Fotó: facebook

– Mit emelne ki az elmúlt év megvalósításai közül?

– Három pályázatot tudtunk leadni az Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL), és egyet a Sóvidék–Hegyalja LEADER-hez. Nagy dolog számunkra, hogy a magyarországi Kó­ka tűzoltóegyesületének jóvoltából tűzoltóautóval gazdagodott a Jézus Kútja Önkéntes Tűzoltóegyesület eszközparkja, továbbá sikerült be­szereznünk és felállítanunk egy polgárvédelmi riasztóberendezést, amely lefedi az egész települést. Helyi összefogással felavathattuk a nyáron a Tűzoltók Házát is. Ugyancsak helyi költségvetésből építettünk egy fedett parkolót a hivatal járműveinek, és két helyszínen rendbe tettük a vízvezetékrendszert. Két községi utat – a 137-est és a 141-est – sikerült egy-egy kilométernyi szakaszon saját erőből felújítanunk, ezek a legnehezebben megközelíthető tanyákra, a Sólyomkő-hegyére és Forrásközére vezetnek.

– Mire pályáztak?

– Az egyik pályázat szintén ivóvízrendszerről szól, a falu bejáratától mintegy 8 kilométer hosszúságban szeretnénk kiépíteni a hálózatot, egy másik pedig a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola felújítását célozza meg. A harmadik pályázatban a közvilágítás modernizálására, bővítésére kértünk támogatást. A LEADER-nél „mindentudó” erőgépre pályáztunk, amelyet a hó eltakarítására is be tudunk majd vetni, mert igencsak komoly gondokat okoz nekünk a téli csapadék. Ezt az igényt egészítenénk ki még egy 6 személyes, egytonnás kisteherautóval, amelyet munkások és üzemanyag szállítására használhatnánk az utak karbantartásakor.

– Milyen egyéb terveik vannak?

– Fel szeretnénk újítani idén az ún. régi néptanács épületét, amelyben jelenleg a Román Posta kirendeltsége működik. A villa típusú épület jól beleillik a varsági környezetbe, még a „kurta magyar világban” épült, és egy kis klubot, közösségi teret szeretnénk kialakítani benne, ahol közösségi konyha, nyugdíjaskör működhetne, és a civil szervezeteink kapnának benne helyet. A felsoroltak mellett úthálózatunk rehabilitációját is szeretnénk folytatni.

– Mi okozta a legnagyobb csalódást?

– Talán az, hogy úgy képzeltük, hogy a PNDL-ből megnyert pályázatokban az év végén már sikerül aláírni a szerződéseket, de ezek átcsúsztak az idei esztendőre. Ha a kormányban gondok vannak, az mindig leszivárog a községek szintjére is.

– Milyen pénzügyi évre számít?

– Ha legalább olyan lenne, mint a tavalyi, akkor elégedett lennék. De ha igaz, amiket hallani lehet, hogy kevesebb pénzt kapnak a települések, akkor bizony nagy bajban leszünk.

– Mire költik a magyar kormánytól december végén kapott 30 millió forintot?

– Az összeget a Varságért Egyesületen keresztül kapjuk, és a Kőrösi Csoma Sándor Iskola rendbetételére költjük, kiegészítve a hazai támogatást. A községközpontban található 1–8. osztályos iskolába mintegy 200 gyerek jár, épülete eléggé elavult, és nagyon fontos lenne az összes nyílászáró kicserélése. A pénzt erre fordítjuk.

[box type=”shadow” ]Sípályarendszert alakítanak ki Székelyvarságon

Jelentős összeget, 420 millió forintot (6,3 millió lejt) juttat a magyar kormány a Székelyvarsági Sí- és Túraközpont Egyesületnek. A civil szervezet tavaly ősszel alakult meg, kezdeményezői viszont panziósként többéves tapasztalattal rendelkeznek a turizmus terén. Magyari József, az egyesület munkatársa elmondta, hogy régi álom valósulhat meg a támogatásnak köszönhetően. Tíz éve már néhány helyi, síelést kedvelő ember megpróbálkozott sípálya kialakításával, de megfelelő források hiányában abbamaradt a dolog. „Most már kész tervekkel rendelkezünk a Borosmező nevezetű helyen egy kisebb pályarendszer építésére. A főpálya mintegy 800 méteres lenne, a kezdőknek egy 1,5 kilométer hosszúságú lesiklórészt jelöltünk ki, a közelben lévő völgykatlanban pedig sífutásra alkalmas terepet” – közölte az egyesületi elnök. A pénzből felvonókat, hóágyút szerelnek fel, ugyanakkor a villanyhálózat bővítése, az odavezető út rendbetétele, parkoló, kisebb fogadó kialakítása is szükséges. Magyari Józseftől megtudtuk, hogy amint az időjárás engedi, el is kezdik a munkát. A beruházás lehetőséget nyújt a varsági gyermekeknek is a síelésre, és hozzájárulhat a helyi vendégfogadók forgalmának a fellendítéséhez. Ugyanakkor az egyesület nemcsak a télre, hanem a nyári turizmusra is gondolt: hegyi kerékpáros, ún. downhill pályákat, túraösvényeket építenek ki és jelölnek meg. [/box]

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.