Iskolából közösségi ház

Felújítják a kihasználatlan épületet

176

Felújítják és közösségi házzá alakítják Güdüc egykori iskolaépületét. Sikeres pályázatnak köszönhetően a gyer­gyó­szárhegyi önkormányzat uniós támogatással teszi rendbe a hosszú ideje elhagyatott épületet.

Megújulás előtt Güdüc középülete. Lelkiismeretes kivitelezőben bíznak Fotó: Lázár Hajnal

A közigazgatási szempontból Gyergyószárhegyhez tartozó Güdüc egykori iskoláját már rég nem tölti be gyerekzsivaj. Az épület másik része is üresen áll, pedig régen kulturális rendezvények, különféle programok helyszíne volt a kultúrházként használt nagyterem. Mivel kihasználatlanul állt, az épület állapota egyre romlott, az elmúlt években már kisebb rendezvények lebonyolítására sem volt alkalmas. Nemsokára azonban ismét megtelhet élettel a régi iskola és annak különleges udvara, hiszen a szárhegyi önkormányzat tavaly benyújtott pályázata sikeresnek bizonyult, uniós támogatással újítják fel a régi házat.
– Megváltoztatjuk az épület rendeltetését, éppen erre vonatkozott az uniós vidékfejlesztési alap kiírása: közösségi házzá alakul az iskola – mondta Danguly Ervin, Szárhegy község polgármestere. Hozzátette, a pályázat értéke meghaladja a 84 ezer eurót. Mint kifejtette, korszerű, jól felszerelt épületet terveztek, amelyben megmarad a korábban is kulturális rendezvények alkalmával használt nagyobb terem – ez lesz a közösségi programok tere –, s ezenkívül lesz még vendégszoba, tálaló és több klubterem, ahol kisebb csoportoknak tudnak különféle tevékenységeket szervezni. Mindemellett a tágas udvart is rendbe teszik.
A községvezető úgy véli, fontos beruházás ez a kis település számára, hiszen sokféle rendezvény megszervezését teszi lehetővé, s ezáltal hozzájárulhat a faluturizmus fejlődéséhez – Güdücön ugyanis többen foglalkoznak vendéglátással, s nagyon sok hétvégi ház is van itt.
Részletes tervek készülnek és az önkormányzatnak kivitelezőt kell találnia a munkálatok elvégzésére. A polgármester azt reméli, nyáron elkezdődhet a felújítás.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek