szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Iskolaavatás a XI. Madéfalvi Hagymafesztiválon

Tíz csapat mérettetett meg a tegnap délelőtti gasztronómiai vetélkedőn a XI. Madéfalvi Hagymafesztiválon. A négynapos ren­dezvény­sorozat tegnap teljesedett ki tartalmas programkínálatával, a hagyományos termékek kiállítását és vásárát, illetve a színes kulturális műsort követően az új iskolát is felavatták.

Sörösök főzik a hagymás ételt. Ínycsiklandó falatok Fotó: László F. Csaba

Szombaton a székely települések labdarúgótornáján nyolc csapat mérettetett meg, és a helyi csapat bizonyult a legjobbnak, a második helyezést Mogyoród testvértelepülés focicsapata érte el, a harmadikat pedig a csíkszentsimoniak. A résztvevők számára a Csíki Sör képviselői főztek, majd a főzőcsapat vasárnap délelőtt is részt vett a gasztronómiai versenyen, illetve vasárnap estére is vállalta a tokány elkészítését.
Napsütés, jókedv és ünnepi hangulat jellemezte a hagymafesztivál utolsó napját tegnap Madéfalván.
– Idén is a hangsúly a helyi termékek értékesítésén volt, illetve szerettünk volna minél több főzőcsapatot inspirálni, ami sikerült is a hagyma előtérbe helyezésével – fejtette ki a polgármester, Csibi József.

A hagyományos termékek kiállításának és vásárának bő felhozatalával találkozhattunk ez alkalommal is. A kézművestermékek közül például a helyben készített kalocsai hímzett ingek, horgolt terítők, gyöngy, gyurma és fa alapanyagú ékszerek, hűtőmágnesek várták az érdeklődőket, de nagyon sok helyi és környékbeli zöldségtermelő idei terméséből is vásárolhattunk. A helyben készített különböző ízesítésű sajt- és túróféleségek is ínycsiklandó falatoknak ígérkeztek, volt pirospaprikás, köménymagos, hagymás és fokhagymás sajt is.
Összesen tíz csapat vállalkozott, hogy valamilyen különleges vagy hagyományos étellel kedveskedjen a jelenlévőknek, és természetesen a hagyma mint alapanyag mindegyik receptben jelen volt.

A madéfalvi egyháztanács birkatokányt készített krumpli körettel. Berszán Károly tanácsos szerint – aki egyben a főszakács is volt csapatában – számukra megtiszteltetés volt részt venni a főzőversenyen, és ez a fesztivál jó alkalom volt arra, hogy a falu együtt ünnepeljen.
A helyi baráti csapatokból a Madéfalvi hagymafalók csapata hagy­malevest és hagymás rostélyost készített, a Kotyvasztók pedig hagymás babgulyást főztek csülökkel. A Zöld Péter Általános Iskola tanári kara hagymás szeletet készített puliszkával, a madéfalvi önkormányzati testület pedig disznópörköltet csigatésztával. A Mereklye Néptáncegyüttes és a 139-es Tamási András Cserkészcsapat fakanalas hagymalevest, a csíkszentsimoni Csíki Sör csapata pedig birkahúsos hagymatokányt készített puliszkával és házikenyérrel. A Csíkszépvízért Egyesület képviselői színes hagymás szeletet készítettek pityókával. Az anyaországi testvértelepülések is képviseltették magukat a gasztronómiai vetélkedőn, a bonyhádi Dynamic zenekar hagyományos Csíki sörös tárcsáscsirkével és fűszeres burgonyával rukkolt elő, a mogyoródi községi sportkör kutyás szakosztálya pedig sertéscombot készített kutyajó módra, amelyet tésztával és pityókás kenyérrel kínált.

Idén nem volt zsűri, a főszervezők emléklappal és ajándékcsomaggal köszönték meg minden csapatnak a részvételt.
A délutáni foglalkoztató központként működő új iskola avatása 12.30-kor kezdődött. A félmillió eurós európai uniós beruházásból épült, a Zöld Péter Általános Iskolához tartozó intézményben hat új osztályterem van, ezeket az I–IV. osztályos tanulók népesítették be. Az ingatlant júniusban adták át kétévi munka eredményeképpen.
Az iskolaavatón Csibi József polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

– A madéfalvi közösség jogos igénye szerint épült ez az oktatási intézmény – fogalmazott az elöljáró, hozzátéve, hogy immár sikerült az oktatási intézményeket tömbösíteni, ugyanis pár évvel ezelőtt még négy oktatási intézmény működött a falu négy részén, mára két épülettömbben zajlik az oktatás. Sok gyerek van a faluban, számos iskola utáni tevékenység folyik, van cserkészet, népdalkör, néptánccsoport és fúvószenekar.
A délutáni órákban különböző kulturális műsorok várták az érdeklődőket. A Csigabiga napközi nagycsoportosai mondókákkal, népdalokkal és gyermekjátékokkal szórakoztatták a közönséget, és felcsendülteka Zöld Péter Gyermekdalkör énekei. Meglepetés volt a Jó arcok együttes által előadott két zeneszám, illetve popzenei feldolgozással egy rögtönzött formáció is színpadra lépett, a mogyoródi Babják Gábor és a madéfalvi Antal Blanka.

A csernátoni néptáncegyüttes illetve az anyaországi testvértelepülés, Mogyoród Kékpántlika Gye­rek-néptáncegyüttese, valamint a Jakab Mihály Népdalkör is fellépett. Késő délután az Ineffable zenekar biztosította a dzsesszdélután hangulatát, majd a Madéfalvi Mereklye Néptáncegyüttes következett, műsorukat a Maros Művészegyüttes előadása követte. Az estét élőzenés koncert zárta a Mediterrán zenekar közreműködésével.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb