Iskola és tömbházegyüttes udvarát rendezik

94

A csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola udvarrendezése, valamint a Mihail Sadoveanu utca és a Brassói út találkozásánál levő három tömbház közös udvarának felújítása érdekében tett fontos lépést Csíkszereda Városi Tanácsa. Tegnapi ülésükön elfogadták a beavatkozási munkálatok jóváhagyásának dokumentációját (DALI), így hamarosan kiírhatják a korszerűsítés tervezéséről szóló közbeszerzést.

Három panel közös udvara. Zöldebb, rendezettebb, szebb környezet lesz Fotók: László F. Csaba

A csíkszeredai városvezetés a megyeszékhely több helyszínén tervez nagy léptékű, átfogó felújítást. Mint arról már többször beszámoltunk, a legjelentősebb mind közül a Kalász negyedé, de tervben van a Nagy Imre Általános Iskola udvarának rendezése, a Mihail Sadoveanu utca 31., 33. számú és a Brassói út 9. számú tömbházak által körbezárt udvar rendezése, továbbá a Gál Sándor tér, valamint az Octavian Goga sétány felújítása is. Tegnapi rendkívüli tanácsülésén a városi testület az iskola és az tömbházegyüttes udvarának rendezéséről döntött.

Teljesen megújul az iskola
A Nagy Imre Általános Iskola látványos átalakuláson megy át a következő években: szerepel a város hőszigetelési programjában is, attól függetlenül pedig 3,7 millió lejből átfogó felújításon esik át a környezete.
Új burkolatot kap a focipálya, a megvalósíthatósági tanulmány rajzai szerint pedig ennek a felületére teniszpályát is festenek. Ennek szomszédságában röplabdapálya, majd kosárpálya lesz, leghátul – a sportcsarnok felőli oldalon – zöldövezetet és futópályát alakítanak ki. Fitneszgépeket, pingpongasztalokat is elhelyeznek. A Decemberi forradalom és a Stadion utca oldalán tanösvényekkel, padokkal ellátott zöldövezetet képzeltek el, rendezik a névadó szobrának környékét, az autós parkolóhelyeket, sőt kerékpárok számára is létesítenek parkolókat.
Korszerűsítik a világítást és az iskola hangosító rendszerét is, továbbá felújítják a kerítést.

Rendkívüli ülésen döntött a testület. Az iskolákat 295 ezer lejjel segítik

140 lakrész lakói számára lesz élhetőbb
A három, U alakban elhelyezkedő tömbház közös udvara jelenleg eléggé „lelakott”. Az autókkal való behajtás a Mihail Sadoveanu utcáról történik, nem túlzottan szívderítő „betongang” alatt. Mivel ennek szerkezeti szerepe van, ennek elbontását nem tartalmazza az 1,2 millió lejes projekt – tudtuk meg Dósa Esztertől, a városháza közbeszerzési irodájának vezetőjétől –, de a felújítást követően az udvar köszönő viszonyban sem lesz a mostanival.
34 parkolóhelyet létesítenek a lakók számára, zöldövezeteket hoznak létre, játszóteret létesítenek, rendezik a járdákat is. A jelenlegi kettő közül az egyik fát kivágják, a másikon alakítóvágást végeznek, és ültetnek kilenc újat.
A három tömbházban összesen 140 lakrész található, mintegy 400 személy él bennük.

Közbeszerzés az év elején
A testület amúgy azért döntött rendkívüli tanácsülésen, hogy a szükséges befizetéseket még idén megtehessék a kincstár felé. A közbeszerzés elindítását ugyanis nem halogatnák, bár arról még nincs végleges döntés, hogy a tervezést és a kivitelezést külön licitben, vagy együttes kiírásban hirdetik meg.
A megvalósíthatósági tanulmány szerint mindkét esetben négy hónap a kivitelezési idő. Az iskolaudvar felújítása 8318 négyzetmétert, a tömbházak udvara 2097 négyzetmétert érint.

[box type=”shadow” ]295 ezer lej iskoláknak

A tegnapi tanácsülés összehívásának legsürgetőbb oka az volt – tudtuk meg Füleki Zoltán alpolgármestertől –, hogy módosítsák és kiegészítsék a költségvetést. Az iskolák számára – perköltségek és fizetések fedezésére – kiutaltak 295 ezer lejt, amelyet még idén kell elkölteniük az intézményeknek.[/box]

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.