2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Irodalom és képzőművészet találkozása

Egyedi pályázatot hirdetett meg idén tavasszal a gyer­gyó­szent­miklósi Pro Terra Alapítvány: olyan alkotásokat vártak, amelyek az irodalom és a képzőművészet határán találkoznak. Az ötletgazdák egyúttal egy új fogalmat is alkottak és jegyeztek elsőként a Wikipedián: ez a képpoézis, amely gyorsan népszerű lett és új tartalommal töltött meg rég elfelejtett, porosodó könyveket. A kiállítást június 20-án, csütörtökön este nyitották meg a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár emeleti termeiben, ahol három hétig látogatható.

Rendhagyó tárlat. Díjazták a legjobb gyergyószékieket Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az Erdélyben eddig ismeretlen technika hazai megalkotói, Szőcs Zsuzsanna és Lutz Levente országos pályázatot hirdettek idén tavasszal, ezzel egy időben egy magyar fogalmat is alkottak, magyarázattal ellátva, hogy a sajátos technika ne angol nyelven terjedjen el. A képpoézis bármilyen irodalmi szöveg egy részének elrejtését vagy kiemelését jelenti, amely által az alkotó új tartalmakat hoz a felszínre – az újszerű technika sokakat megihletett, hiszen 333 alkotás érkezett a pályázati kiírásra.
A cél az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az irodalom és a képzőművészet összhangjának egyedi módszerére, új szereppel ruházzuk fel az enyészetre szánt könyveket, népszerűsítsük a technikát és felfigyeljünk a tehetségekre – mondta el a kiállítás megnyitóján Szőcs Zsuzsanna, a Pro Terra Alapítvány létrehozója. Az ötletgazda hozzátette: a beérkező alkotások többségét középiskolások készítették, akik saját belső világukat vetítve a könyvek lapjaira, igényes munkákat hoztak létre, ahol a verbális és a vizuális tartalom tökéletes összhangja adja meg a kellő hatást.
A pályamunkákat háromtagú zsűri – Siklódy Ferenc grafikus, Váncsa Mónika festőművész és Lövétei Lázár László költő, szerkesztő – értékelte. A szakértők kiemelték a képpoézisek változatos technikáját és a munkák összetettségét, a könyvfelhozatal műfaji változatosságát, emellett az irónia és a keserű hangsúlyos jelenlétét, ami a kamaszok világképének sajátosságaként értelmezhető.
A megnyitón a gyergyószéki nyerteseket díjazták: Simon Hanna, Nagy Ottó, Kolumbán Anna, Miklós Kriszta és Blénesi Kincső munkái voltak a legjobbak. Dicséretben részesültek Moga Petra, Sebők Jenni, Nagy Bernadett, Balla Márta, Köllő Krisztina, Spinochi Csilla, id. Dénes Géza és Lemhényi Laura.
Az ötletgazdák célja megvalósult, hiszen a kezdeményezés sikeres lett, és ezt nemcsak a több száz alkotás bizonyítja, hanem az is, hogy szakvizsga- és államvizsga-dolgozat is született már a témában.
A kiállítás anyaga, a 45 nyertes pályamű a csíkszeredai és gyergyói megnyitó után Székelyudvarhelyre és Kolozsvárra költözik, hogy tovább népszerűsítse a képpoézist.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb