Irányt mutatnak a szülőknek: Többirányú fejlesztési lehetőség a Felhőcskében

195

Vakációk idején tematikus táborokkal, tanítási időszakban pedig többféle fejlesztési lehetőséggel, valamint szakemberek által végzett szűrésekkel várják a 3–7 éves korosztályt és szüleiket a gyergyószentmiklósi Felhőcske Fejlesztőházban. A meglévő foglalkozások mellett újakat is terveznek, figyelembe véve a felmerülő igényeket.

Népszerűek a Felhőcske fejlesztőház által kínált foglalkozások. Bővül a kínálat         Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A téli vakáció utolsó hetében a mese és a formák körül forgott a világ a Felhőcske Fejlesztőház napközis táborában. A gyerekek a geometriai formákat játékosan, mesék és dalok által sajátították el, a hét végére pedig saját mesekönyvet is készítettek a felolvasott mesék alapján, a tanult formákat felhasználva.
Amint arról már korábban beszámoltunk, az augusztusban megnyílt fejlesztőház elsősorban lehetőséget ad a szülőknek, hogy a munkával töltött hétköznapokon vagy akár egy bevásárlás erejéig gyermekük felügyeletét megoldhassák.
– Az utóbbi hónapokban bővült a szolgáltatások köre: ma már logopédiai fejlesztés, játékos, prevenciós torna és egyéni fejlesztési lehetőségek is igénybe vehetők – mondta el érdeklődésünkre Jani Katinka óvodapedagógus, a fejlesztőház létrehozója.
Az igények felmérését követően indították el a jelenleg működő szolgáltatásokat, a logopédiai és gyógytorna-foglalkozásokat, valamint a Böjte Gál Erika, Pető-módszert alkalmazó konduktív pedagógus által végzett egyéni szűréseket. Az évente többször igénybe vehető szűréseket személyre szabott fejlesztés és a szülők rendszeres tájékoztatása követi.
– Sokszor találkozunk azzal a helyzettel, hogy az iskolától érkezik egy diagnózis a gyermekkel kapcsolatban, amit a szülő nem ért, éppen ezért nem tudja, mitévő legyen, hiszen támogatás és szakember ajánlása hiányában tanácstalanná válik. Mi itt irányt mutatunk számukra, tudatosítjuk, hogy ebben az életkorban, a 3–7 éves korosztálynál nagyon gyors fejlődésbeli változások vannak, ezért egyértelmű diagnózist nem állítunk fel. Adunk egy lehetőséget, és el tudja dönteni, hogy él-e vele – indokolta az egyéni szűrések fontosságát Jani Katinka.
A fejlesztőház mindemellett tehetséggondozással is szeretne foglalkozni a közeljövőben: sakk-körök elindítását tervezik, ahol a logikai gondolkodás fejlesztése lenne a cél. Ugyancsak tervben van az óvodai angoloktatás elindítása, szeptembertől pedig szeretnék bevezetni a délelőtti játszóházat mindazoknak, akik nem veszik igénybe az óvodai oktatást.
– Fontosnak tartjuk tudatosítani a szülőkben, hogy milyen fontos időszak az óvodáskor a gyermekek életében, hiszen ebben az életszakaszban még lehet ide-oda rakosgatni a téglákat, formálni, alakítani a beszédet, a gondolkodást, a mozgást, mert az iskolában erre az alapra kell majd építkezni – összegzett Jani Katinka.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek