Irányt mutatnak a fiataloknak

94

Székelyföldi képzőművészeti középiskolákban tanuló diákoknak tartott tehetséggondozó és felkészítő tábort a Gyer­gyó­szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. Az ötnapos tevékenység során hazai és magyarországi képzőművészeti egyetemek oktatói mutatták be az általuk képviselt tanintézményt, emellett szakmai gyakorlatra is lehetőségük volt a fiataloknak. Ferencz Zoltán szervező, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetője szerint a közös tapasztalatcsere képezi a tábor elsődleges célját.

Szakmai gyakorlat. Hasznos tábor a diákoknak Fotó: Kertész László
Szakmai gyakorlat. Hasznos tábor a diákoknak Fotó: Kertész László

Élettel telt meg a héten a gyer­gyószárhegyi Scola Alkotóház, 18 fiatal vett részt a táborban, akik – egy kivétellel – mindannyian valamely székelyföldi képzőművészeti középiskola diákjai: a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolából, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Középiskolából, a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolából és a marosvásárhelyi Művészeti Gimnáziumból is érkeztek résztvevők.
Délelőttönként szakmai gyakorlatok voltak, délután elemezték a munkákat, esténként pedig a felsőoktatási intézményeket képviselő tanárok mutatták be az egyetemeket. Ferencz Zoltán, a szervező Gyer­gyó­szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetője lapunknak kifejtette: a cél irányt mutatni a felvételizni vágyó középiskolásoknak. Elmondta, a korábbi években több ehhez hasonló tábort is szervezett a központ, idén azonban túljelentkezés volt, ami bizakodásra ad okot a jövőre nézve. Hozzátette: minden évben igyekeznek megszervezni a programot, sőt, a továbbiakban a hetedikes és nyolcadikos tanulókat is megszólítanák.
Tegnapi ottjártunkkor Szepessy Béla grafikus, a Nyíregyházi Főiskola Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója vezette a szakmai gyakorlatot. Lapunk kérdésére rámutatott, fontosnak tartja a tájékoztató programokat, a diákok ugyanis nincsenek tisztában azokkal a körülményekkel, amelyek a különböző egyetemeken, főiskolákon várnak rájuk.
– Több feladattal és másfajta nézőpontokkal szembesülnek, igyekszünk felhívni a figyelmüket arra, hogy megnyíltak a lehetőségek – fogalmazott Szepessy, aki mellett a következő szakemberek tartottak tájékoztatót a tábor során: Dup Csapó Réka szobrász, a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem adjunktusa; Horváth Dániel, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem és az egri Eszterházy Károly Főiskola oktatója; Izsák Előd, a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének vezetője és Kósa János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense. Mindezek mellett maga Ferencz Zoltán is tájékoztatókat tartott: ő a temesvári és a kolozsvári képzőművészeti egyetemet mutatta be a felvételizendő diákoknak.
Egyetlen résztvevő volt, aki már nem középiskolás, ő hatéves orvosi tanulmányait követően döntött úgy, hogy képzőművészeti pályán tanul tovább.
– Egymás között is felmérjük az erőviszonyokat, ugyanakkor tanulunk is egymástól – fogalmazott lapunknak a tábor jelentőségét illetően.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek