Iohannis: „Nincs semmi gondom a magyar nemzetiségű állampolgárokkal”

Árnyalta megfogalmazását az államfő

350

Klaus Iohannis hétfőn kijelentette, nincs semmi gondja a magyar nemzetiségű állampolgárokkal, csupán a politikusokkal, különösképpen a PSD-sekkel, mert a Székelyföld autonómiáját biztosító törvényeket szorgalmaznak.

– Nem tekinthetek el a múlt héten felvetett témától, ami nagyon sok embert foglalkoztatott: arról a parlamenti ügyről van szó, amely az Erdélyben Székelyföldnek nevezett terület autonómiájához kapcsolódik. Akkor bizonyos kijelentéseket tettem, s remélem, helyesen értelmezték azokat. Nincs semmi gondom a magyar nemzetiségű személyekkel, sokat ismerek közülük, voltak és most is vannak magyar kollégáim, akiket tisztelek, jelentős hányaduk tisztességes, dolgos ember, aki végzi a maga dolgát. Nekem a politikusokkal van bajom, főként a PSD-s politikusokkal, akik mindennek tetejében megpróbálták a Székelyföld autonómiáját biztosító törvények elfogadását elsősegíteni. Ez meglepő, s gondolom sokuk számára bántó. Ki akartak bújni a PSD-sek a felelősség alól, s rövidesen a szenátus elé vitték a törvényt, ahol megbuktatták, de lám, újabb bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy nem egyedi esetről van szó – mondta az államfő hétfő déli nyilatkozatában..

Iohannis bírálta az RMDSZ-nek a Közigazgatási törvénykönyv módosítására tett indítványát, alkotmányellenesnek nevezve azt, s hangsúlyozta, hogy nem tűri egy ilyen törvény megjelenését.

Az államfő szerint „elképesztő, hogy a szenátuson átment hallgatólagos felelősségvállalással az RMDSZ másik kezdeményezése, ami gyakorlatilag egy új, a jelenlegivel párhuzamos Közigazgatási Törvénykönyv megjelenését eredményezné”, s amely töbkek között „kötelezővé tenné Erdély bizonyos részein a magyar nyelv használatát”.

– Ez alkalommal a PSD nem állíthatja, hogy nem tudott róla, mert a tervezet átment a szakbizottságokon, ahol a PSD-s bizottsági tagok mellette voksoltak. Most, hogy nyilvánosan rámutattam erre, bizonyára megtalálják a módját annak, hogy ellene szavazzanak – mondta az elnök –, de nem tehetünk úgy, mintha nem vennénk észre, hogy a PSD abban a helyzetben van, hogy bizonyos, a Székelyföld autonómiájához vezető törvények elfogadását szorgalmazza, holott az ilyesmi alkotmányellenes és nem fogom eltűrni ilyen törvények megjelenését – hangsúlyozta Iohannis.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.