Iohannis: A kormány korrektül és törvényesen járt el a veszélyhelyzet meghosszabbításakor

68

A kormány korrekt és törvényes módon járt el a veszélyhelyzet meghosszabbításakor – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Illusztráció

– Ha van olyan parlamenti képviselő, aki ezzel nem ért egyet, joga van alkotmányos kontrollt kérni (…), de véleményem szerint a kormány korrektül és törvényesen járt el – hangsúlyozta az államfő.

Iohannis azt mondta: az „úgynevezett ellenzék” parlamenti akciója „választási túlzásokra” épül.

– Ők a botrány kedvéért okoznak botrányt, és megpróbálnak még néhány szavazatot szerezni. A Szociáldemokrata Párt (PSD) gyakorlatilag csak bizonytalanságot okoz a lakosság körében, egy olyan időszakban, amikor az embereknek biztosaknak kell lenniük abban, hogy a hatóságok jól dolgoznak, és hogy be kell tartaniuk a bevezetett intézkedéseket – mondta az államfő.

Értelmetlen és a politikai jóérzés hiányáról árulkodna az esetleges bizalmatlansági indítvány

– Jelen helyzetben értelmetlen lenne bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, a kezdeményezés ugyanakkor „a politikai jóérzés hiányáról” árulkodna – véli Klaus Iohannis államfő.

Az elnök rámutatott, hibát követ el az ellenzék, amikor egy egészségügyi válság idején bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőzik.

– Teljesen alaptalanok a vádjaik. Miért kellene leváltani a kormányt? Mert meghozta a szükséges intézkedéseket? Mert időben lépett? Mert sikerült megakadályoznunk a járvány elterjedését? Mert olyan gazdaságélénkítő intézkedéseket hozott, amelyeknek már látszanak az eredményei? – mondta Iohannis. Hangsúlyozta, az Orban-kormány beiktatásakor mindenki tudatában volt annak, hogy rövid időre, mindössze egy évre lesz tisztségben a kabinet, amely amellett, hogy jól kezelte a járványt és a válsághelyzetet, sokkal több megvalósítást tudhat magáénak, mint amennyit elvártak volna tőle.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu tegnap azt közölte, alakulata elkezdett dolgozni a bizalmatlansági indítványon, amelyet a veszélyhelyzet lejártát követő napon terveznek benyújtani.

Óvatosságra int az államfő

– A vírus nem megy szabadságra, óvakodjanak tőle – szólította fel a lakosságot  Klaus Iohannis. Az államfő szerint továbbra is fontos a védőmaszk viselete és a kézfertőtlenítés.

– Az érvényben maradt intézkedések egyszerűek, de nagyon fontosak – hangsúlyozta Iohhanis. Hozzátette: nem szeretné, hogy ismét korlátozó intézkedéseket kelljen életbe léptetni.

A különnyugdíjak megadóztatását jól át kell gondolni

A különnyugdíjak 85%-os megadóztatásáról Iohannis kifejtette, nemrég érvényben volt a globális jövedelemadó rendszere, amely társadalmi méltányosságot teremtett, de ezt „nyilvánvaló választási megfontolásokból megszüntették”, ezért „jól át kellene gondolni”, az új adószabályozást.

Az államfő azt mondta: akkor nyilatkozik erről bővebben, amikor a parlament megküldi a jogszabályt kihirdetésre az Államelnöki Hivatalnak.

Klaus Iohannis államfő Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügy- és Nelu Tătaru egészségügyi miniszterelnökkel, valamint Raed Arafattal, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével látogatást tett csütörtökön a ROMEXPO területére felszerelt mobil kórházba.

HN-információ/Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.