Intő jel (?)

127

Nemcsak a kereszténységet, de az egész civilizált világot megrázta a párizsi Miasszo­nyunk-katedrálisnál bekövetkezett pusztító tűz híre. Jöttek az első, hivatalos bejelentések, hogy nem terrorista támadás történt, hanem műszaki baleset. Először azt állították, hogy nem működött a tűzriasztó berendezés, majd a templom orgonistája arról számolt be, hogy mégis működött, de csak a harmadik riasztásra jöttek meg a tűzoltók. A renoválási munkálatokat végző cég vezetője úgy nyilatkozott, hogy a tűzvész kitörésének idején egyetlen munkásuk sem dolgozott a katedrálisnál. Nyilatkozott a francia köztársasági elnök is, aki azt ígérte, öt éven belül újraépül a Notre-Dame. (Egy tévékommentár arról szólt, hogy az évek óta elhúzódó renoválási munkálatoknak nem valami lelkes támogatója volt a francia elnök, aki tavaly vagy két és fél millióval megnyirbálta a felújítási munkálatok költségvetését.) Egyébként több jeles építész szakember szerint legkevesebb 10-15 év kell a keletkezett károk helyrehozatalára.
Akár emberi hanyagság, akár emberi gonoszság miatt, de a tragédia megtörtént, és ezt akár intő jelnek is lehet tekinteni. Figyelmeztetésnek, hogy hiába rendelkezünk a legmodernebb navigációs eszközökkel, mégis eltévesztettük az irányt és rossz úton járunk. A statisztikák szerint évente 14-15 millió turista kereste fel a Notre-Dame-ot. Vajon ezekből hányan imádkoztak és hányan csak fotóztak?
A sors kegyes volt hozzám, így életem során eljutottam néhány világhíres templomba, így a Notre-Dame-ba is. Ezért szinte személyes, egyéni csapásként éltem át a történteket. Ezt megelőzően már volt hasonló jellegű, keserves élményem Angliában is. Itt az egyes templomok nemcsak turisztikai célpontok lettek, hanem közönséges ingatlanok, amelyek bérbe vehetők vagy megvásárolhatók. Csupán egyetlen városban, Bristolban három ilyen jellegű hirdetőtáblával „felékesített” templomot láttam. Ugyanitt is egy kisebb, középkori templomot, a külső vázát meghagyva, üzlethelyiséggé alakítottak át, a magas tetőtérben pedig kétszintes manzárdlakásokat építettek. Hát ide jutottunk, már az Isten házából is árucikk lett…
Azért beszéltem a fentiekben intő jelről, mert a Szentírás szerint Jézus egyszer már kikergette a kufárokat a templomból…

Gál Péter, Csíkszereda

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek