Intézkedési tervet dolgoznak ki

Gyenge román, erős magyar eredmények

56

Magyar nyelv és irodalomból a legtöbb hetedikes és nyolcadikos tanulónak sikerült átmenő jegy fölött teljesítenie a próbavizsgán. Románból viszont a hetedikeseknek mindössze negyede érte el az ötös osztályzatot, a nyolcadikosoknak pedig csak közel fele.

Vizsgaterem. Nem kecsegtetnek sok jóval az eredmények Fotó: Asztalos Ágnes

Továbbra is a román nyelv és irodalom, illetve a matematika jelenti a legnagyobb nehézséget az általános iskolák tanulói számára. Ezt tükrözik a március 11–13. között lezajlott próbavizsgák eredményei, az összesítést – iskolákra lebontva – bárki tanulmányozhatja a tanfelügyelőség honlapján.
Idén első ízben vonták be a hetedik osztályosokat is az országos teszt „szimulálásába”. Nekik (is) egyértelműen a magyar dolgozat sikerült a legjobban, a részt vevő tanulók 74,99 százalékának sikerült megszereznie legalább az ötös jegyet. A legsiralmasabb a román próbavizsga eredménye: a tanulók mindössze 25 százaléka kapott átmenőt, és egyébként is a közepes tartományban van az osztályzatok többsége. A matematika sem ment fényesen a hetedikeseknek, itt 36,08 százalékos az átmenési arány.
A nyolcadikosok viszont nem románból, hanem matematikából teljesítettek a leggyengébben, a beiratkozott és vizsgán megjelent tanulóknak csupán 31,66 százaléka kapott ötöst vagy annál nagyobb osztályzatot a dolgozatára. A megye nyolcadikosainak kevesebb mint fele, pontosan 41,87 százaléka érte le legalább az átmenőt a román próbavizsgán, magyarból viszont elég szépen teljesítettek, hiszen ebből a tantárgyból 86,31 százalékos az ötös feletti jegyek aránya. Sőt míg románból egyetlenegy 10-es sem született, magyarból még ilyen osztályzatra is van példa.
Lapunk kérdésére Görbe Péter főtanfelügyelő korábban elmondta, hogy a hetedikeseknek – most már a követelmények alapos ismerete után – bőven marad idejük levonni a következtetéseket, és felkészülni alaposan a nyolcadik osztályt lezáró országos tesztre. Az általános iskolák végzősei számára viszont csak hetek maradtak a javításra. A főtanfelügyelő legutóbb azt is közölte, hogy minden tanintézményben elemzik a próbavizsga tapasztalatait, és intézkedési tervet dolgoznak ki a hiányosságok enyhítésére.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek