csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Intézkedés

Magyar külképviseleten dolgozó barátom említette, hogy a magyarországi bürokrácia sem kismiska, de a romániai még azzal szemben is teljesen más súlycsoportot képvisel. A legtöbb ügyfelük szorongva járul eléjük, láthatóan feszülten vágnak bele ügyes-bajos dolgaik vázolásába, gyakran csak segítséggel tudják elmondani, hogy egyáltalán milyen ügyintézés vezette oda őket. Szerencsésebb kultúrákban találkozhattunk már az ügyfélfogadás minőségi különbségeivel: köszönnek, hellyel kínálnak, mosolyognak, egy-egy bátorító poénnal feloldják a feszültséget és felszabadultabbá teszik a folyamatot. Végre itthon is kezdenek figyelni erre a „főnökök”, de ügyfélnek és fogadónak egyaránt rengeteg még a tanulnivalója.
Be kell látnunk: ez a teszetoszaság nagyon is érthető. Az ügyfélbarát kiszolgálás nem szerepelt a kommunizmus sokéves tervei között, legfőbb hibája viszont az, hogy a kis léptékű korrupciónak majdhogynem szinonimájává tette az ügyintézést. Ha valaki „intéz” valamit, akkor önkéntelenül is zsebekbe csúsztatott borítékokra, indokolatlanul bekarikázott bankszámlaszámokra, kosár gyümölcsökre, kendermagos tyúkokra gondolunk. Így alakult ki a kétféle embertípus: az intéző és az intézéstől rettegő. A kettő metszéspontja pedig új szakmákat hozott létre, amelyeknek csak egy részét sikerült „kifehéríteni”, a többi a mai napig feketén megy.
Ha nekifogunk építkezni, felbérelhetünk olyan céget, amelyik elintézi a papírmunkát. Hasonló ágazat a gépjármű-átiratás is. Ebben a cipőben bukdácsoltam az utóbbi hetekben: más megyéből megvásároltuk, ők kiíratták, mi beírattuk, lejelentettük, és az egész nem került 100 lejbe sem, szőröstől-bőröstől, számtáblástól. Mégis sokan javasolták, hogy bízzak meg egy „150 lejes intézőt”, mert az felkészültebb. Fizessek 50 lejt azért, hogy sok más 50 lejt fizető ember ügyével az enyémet is képviselje néhány percig?
Nem akarom rontani senkinek a bizniszét, de érdemes észrevennünk, hogy azért nálunk is van haladás: online előjegyeztethetünk, ugyanott megtaláljuk a szükséges dokumentumok listáját és kis utánajárással megspórolhatunk egy költséges szolgáltatást. Ügyfelekként azzal tudunk javítani az ügyfélszolgálaton, ha elkezdünk bízni benne.

kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb