Interjúkötet erdélyi nagy tanúságtevőkről: Életművek, amelyekhez igazodnunk kell

Frigyesy Ágnes Borsos Gézával és Ferencz Antal plébánossal                                        Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Gyergyócsomafalván mutatta be Az Úr csodásan működik című interjúkötetét Frigyesy Ágnes budapesti újságíró vasárnap este. A Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány által szervezett beszélgetésen emberközeli képet kaphattunk azokról a tanúságtevőkről, akik az elszenvedett nehézségek ellenére is megőrizték hitüket, magyarságukat.

Az interjúkötet a három tanúságtevő – Ferencz Béla Ervin és Bíró János Antal ferences szerzetesek, valamin Tőkés István református lelkész – életművének állomásait ismerteti, gazdag fotóanyag segítségével. Az újságíró többéves kutatómunkájának és az interjúalanyokhoz fűződő barátságának köszönhetően átfogó képet kaphatunk a sok szenvedést megélt példaképekről.
A könyvbemutatón a szerző Ervin atya alakját idézte fel a könyvből válogatott részletek segítségével, majd az alapítvány tagjai elevenítették fel azokat az élményeket, amelyek az általuk szervezett Kárpát-medencei Borsos Miklós Alkotótábor idején születtek, a gyergyószárhegyi ferences kolostor falai között. Az alkotótábornak tizennégy évig volt házigazdája Ervin atya, aki mindig szeretettel és törődéssel fordult a táborozó gyermekek felé, személyisége meghatározta a tábor irányultságát is. A negyed évszázados alkotótábort ma is Szárhegyen, Böjte atya gyermekotthonában szervezik – az ő munkássága szorosan kötődik mindkét, a könyvben bemutatott ferences szerzeteséhez.
A tanúságtevők életén keresztül a kommunista diktatúra gépezetét bemutató szerző könyvének folytatása a Legyen meg a te akaratod című, amelyben négy anyaországi tanúságtevőt, valamint az egyetlen nyugat-európai, Burg Kastl-ban működő Magyar Gimnáziumot mutatja be.
A kötetek szerzője, a Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, a Budapesti Székely Kör elnöke erdélyi útjának részeként több, Böjte atya által működtetett gyermekotthonba is ellátogat.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb