Interaktív történelmi kiállítás nyílott Székelyudvarhelyen

VéRrel írt történelem

288

Inkább az utcai harcot választottam, a vallatást nem mertem. Aztán egy budapesti utcán találtam magam, a barikád mögött, fölöttem címer nélküli zászló lobogott, majd jött a riasztás, hogy vigyázz, jönnek! Bár lőttek a mieink, a tér felől, szemben velem egy tank könnyedén átbillent a barikádokon. Rémületes volt. Akárcsak 62 évvel ezelőtt.

Forradalom a Városháza pincéjében. Múltidézés korszerű technikával Fotók: Lőrincz Csaba

Miközben a város ünnepi díszben állt, a Városháza pincéjében megelevenedett a múlt. Tegnap délelőtt, a forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján nyílott meg a Vérrel írt történelem című rendkívüli, interaktív történelmi kiállítás.

A megszokottnál különlegesebb
A több mint 100 éves városháza pincéje még sohasem szolgált ilyen célt, de ezúttal virtuális óvóhelyként fogadta be a budapesti Terror Háza Múzeumban két éve bemutatott Egy akaraton 1956–2016 című tárlatot, amelyet a Haáz Rezső Múzeum korabeli tárgyakkal, lánctalp-részlettel, szovjet katonai felszerelés darabjaival, egykori rádióval egészített ki. Eredeti eszközökkel, hordággyal sebkötöző állomást rendeztek be, ahol még olyan üvegfiolát is láthatunk, amelyben a bélkötöző cérnát tartották annak idején. A látogató VR szemüveget kap, majd letelepedve egy forgószékre, a forradalmi események sűrűjében találja magát. A virtuális valóságban 360 fokban élhető át az utcai harc, láthatunk életre szóló búcsúzást, egy bajtárs temetését, de akár egy vallatásra is „beülhetünk”. Az élethű jelenetek, a lebilincselő látványvilág Pálfi György rendező munkája, a kisfilmekben olyan ismert színművészek tűnnek fel, mint Trill Zsolt vagy Száraz Dénes.

A rövid megnyitón jelen volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere is, aki székelyudvarhelyi kollégájával, Gálfi Árpáddal együtt elsőként nézett bele a múltba. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója azt mondta, legyen az bűn, ha a pedagógusok nem hozzák el a diákokat megnézni ezt a kiállítást. Mert ez a tárlat – túl a megszokott ünnepi beszédeken, koszorúzáson – a fiatalok nyelvén szól a történelemről, megtekintése után számukra is jelentőséggel, értelemmel telítődhet a múlt. Három héten át, szervezett csoportokban várják a diákokat, akik számára 50 perces látogatási időt szabtak meg. A különleges, megrázó és egyben felemelő tárlat bárki számára ingyenesen megtekinthető naponta 9–16 óra között.

Zene és szabadság
A kiállítást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, illetve a Terror Háza Múzeum hozzájárulásával, a budapesti polgármesteri hivatal támogatásával a Haáz Rezső Múzeum valósította meg. Köszönet illeti dr. Simon Mária Tímeát, a hivatal rendezvényszervező irodájának vezetőjét, aki a projektért felelt, Szász Hunor történész-muzeológust a szakmai irányításért, Baróti Hunor dizájnert a látványért, és Benkő József történész-magángyűjtőt a kölcsönadott korabeli tárgyakért.

Székelyudvarhelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapján a kulturális intézményekkel együtt a polgármesteri hivatal egész napos programot kínált. Délután két képzőművészeti tárlat nyílt meg a művelődési házban, majd idén is több százan vonultak fáklyával a kezükben az Üldözöttek és áldozatok emlékművéig, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere mondott ünnepi beszédet. A megemlékezést a Szabadság zenéje címet viselő dzsesszkoncert zárta, amelyen a Bágyi Balázs New Quartet formáció annak a legendás felvételnek a dalaiból szemezgetett, amelyet 1956 nyarán a budapesti amerikai nagykövetség kulturális attaséja, Ernest Nagy néhány magyar dzsesszzenésszel készített titokban, majd a szalagokat a Voice of America szerkesztő-műsorvezetőjéhez juttatta el. Közben kitört a forradalom, és a dalok csak egy hónap múlva, november 23-án kerültek adásba, a következő – a tragikus események utólagos ismeretében különösen megrendítő – szavakkal: „Nem tudjuk, hogy azok a zenészek, akik itt játszanak, hallgathatják-e a műsort, vagy hogy hol lehetnek, amikor lejátsszuk a felvételeket, de legyen játékuk élő tanúságtétel a világ számára az egyetemes zene nyelvén.” A felvételek végül 2016-ban, a forradalom 60. évfordulóján CD-n is megjelentek. Az ünnephez kapcsolódóan hátravan még egy díjátadás is: holnap 10 órától dísztanácsülésen osztják ki az idei Vasszékely-díjakat.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek