Interaktív kiállítás nyílik Csíksomlyón

93

A decemberben megnyitott Ir­gal­masság évéhez kapcsolód­va, és a tavalyi nagyböjti élménykiállítás tapasztalataira támaszkodva tegnap újabb in­teraktív kiállítás nyílt Csík­som­lyón. Helyszíne ezúttal Hargita Megye Tanácsának Multifunkcionális Központja.

Nagy Éva Szidónia alkotásai gazdagítják az irgalmasságról szóló kiállítást Fotó: Simó Irma
Nagy Éva Szidónia alkotásai gazdagítják az irgalmasságról szóló kiállítást Fotó: Simó Irma

Múlt év december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén Ferenc pápa a római Szent Péter téren megnyitotta az irgalmasság rendkívüli jubileumi szent évét és az irgalmasság szent kapuját, december 13-án pedig dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek Csíksomlyón is megnyitotta az irgalmasság kapuját. A világegyház e különleges eseményébe a csíksomlyói ferences kolostor és az Áradat Egyesület az interaktív kiállítás megszervezésével szeretne bekapcsolódni – tudtuk meg Simó Irmától, az Áradat Egyesület vezetőjétől.
– Egy évvel ezelőtt a csík­somlyói Időutazás című nagyböjti élménykiállítás szervezője a helyi Pro Educatione Felnőttképzési Egyesület és a nagyváradi Posticum Ifjúsági és Kulturális Központ volt. Annak a kiállításnak tudomásom szerint mintegy 2500 látogatója volt, és ez is igazolta, hogy a Csíksomlyó vonzáskörzetében élő emberek nyitottak az ilyen típusú rendezvényekre – véli Simó Irma. – Ft. Tamás József püspök atyánál volt egy beszélgetés, amelyen az egyházmegyei pasztorális iroda munkatársai, Urbán Erik ferences atya, valamint Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános vett részt. Ezen a megbeszélésen született meg a javaslat, hogy jó lenne az irgalmasság szent évében a tavalyihoz hasonló jellegű tárlatot szervezni. Ez az ötlet találkozott az Áradat Egyesület önkéntese, Kovács Imre teológus és lelki gondozó korábbi, kiállításra vonatkozó ötletével, így az ő elgondolása és szövegkönyve alapján állt össze a kiállítás vezérfonala. Nagy Éva Szidónia festményei, alkotásai jelenítik meg azt a képi világot, ami a kiállítást művészi, vizuális szempontból gazdaggá teszi. A csoportvezetők többnyire képzett lelki gondozók és mentálhigiénés szakemberek.
Simó Irma elmondta, hogy a kiállítás folyamán a tékozló fiú és a szerető atya történetét elevenítik meg, oly módon, hogy az érdeklődők nemcsak nézői, hanem résztvevői is a tárlatnak, bekapcsolódhatnak saját élettörténetükkel, hozzászólhatnak a történésekhez.
– Abban is új, hogy bár nem a templomban zajlik, mégis magában hordozza annak a lehetőségét, hogy spirituális élményben legyen része a látogatóknak – hangsúlyozta a pszichológus. – Célunk az, hogy az irgalmasság szent évében a kiállítással egy lépést tegyünk azon emberek felé, felekezeti hovatartozástól függetlenül, akik Istent keresik és időt és teret szánnak erre. Megnyitják lelkük kapuját, hogy aztán ők maguk is átléphessék az irgalmasság kapuját. Úgy gondoljuk, hogy mindig szükség van új utak keresésére, ahol Isten és ember találkozhat, ahol az emberek önmagukra és az Istennel való találkozásra időt szánnak. Ez a kiállítás egy ilyen lehetőség. Ezen túl, a kiállítás válasz Ferenc pápa felhívására, aki az irgalmasság rendkívüli szent évét meghirdette és buzdításaival mindnyájunkhoz szól, Isten irgalmas arcára tereli tekintetünket.
A kiállítás szervezője az Áradat Egyesület és a csíksomlyói ferences kolostor. Támogatók: a Gyulafehérvári Érsekség, az Egyházmegyei Pasztorális Iroda (bizottság), a Pro Educatione Egyesület, valamint a Hargita Megyei Gyermekjogvédelmi Igazgatóság, amelynek jóvoltából a tárlat helyet kapott a Multifunkcionális Központban.

[box type=”shadow” ]Kiállítási tudnivalók

A kiállítás megtekintése mintegy 45 percet vesz igénybe. Gyerekek és felnőttek egyaránt látogathatják. Február 22. és május 16 között, nagyböjttől pünkösdig előzetes bejelentkezés alapján lehet felkeresni. Belépti díj 5 lej. Jelentkezni egyénileg és csoportosan az aradategyesulet@gmail.com e-mail-címen vagy a 0754–872640-es telefonszámon lehet. A tárlat helyszíne a Szent István Nevelőotthon szomszédságában található Multifunkcionális Központ (Szék u. 152). [/box]

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek