Intenzív terápiás ágyak a megyei kórháznak

22

 

 

Öt új intenzív terápiás ággyal bővült a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felszerelése, a Felcsík Kistérségi Társulás által szervezett adománygyűjtésből vásárolt ágyakat tegnap sajtótájékoztató keretében adták át a megyei kórház udvarán.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere a kórház udvarán megtartott szabadtéri sajtóeseményen elmondta: az egészségügyi intézményben jelenleg azon dolgoznak, hogy a kórház különböző osztályain visszaállítsák a járvány előtti állapotokat.

Hálás kórházmenedzser

Mint részletezte: ezenkívül egy úgynevezett tamponzónát alakítanak ki a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba érkezők számára, az intenzív terápiás ágyakat pedig ide fogják elhelyezni.

– Ezek az új intenzív terápiás ágyak így most épp jókor érkeznek, meglesz a helyük, a piros zónába fognak kerülni – mondta a menedzser.

Szavaiból kiderült, a koronavírus-fertőzés gyanú megalapozottságának különböző fokait színkódokkal jelölik. A vörös értelemszerűen a leginkább fertőzésveszélyezettséget jelöli. Hozzátette, a kórház alkalmazottai közül sokan a környező településeken dolgoznak, ezért különösen értékes ez az adomány, mert annak a jele, hogy a helyi közösségek ily módon is támogatják az intézményt.

– Ez megerősít bennünket a munkánkban, erőt ad az itt dolgozóknak, hisz még nincs vége a kihívásoknak – nyilatkozta a menedzser.

A lakosság és közbirtokosságok adománya

Karda Róbert, Csíkszentdo­mokos polgármestere, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke ugyanakkor kifejtette: az adomány révén kívánták kifejezni, hogy elismerik a kórház személyzetének a tevékenységét, ezt a munkát ugyanis egyértelműen a térség lakossága érdekében fejtik ki az egészségügyi dolgozók. Hozzátette: lakossági adományok mellett a csíkszentdomokosi, csíkszenttamási, jenőfalvi, karcfalvi és dánfalvi közbirtokosság is hozzájárult az intenzív terápiás ágyak beszerzéséhez. Jére Elemér, a jenőfalvi közbirtokosság elnöke pedig egyszerűen csak köszönetet mondott a közbirtokosságok vezetőinek és a közbirtokossági tagoknak a segítségükért.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke példaértékűnek nevezte a felcsíkiak szolidaritását.

– Felcsíkon együtt dolgoznak az önkormányzatok, bevonják a közös munkába a közbirtokosságokat, az egyházak és iskolák vezetőit és közös ügyként tekintenek a problémákra. Bízom benne, hogy Hargita megyében a szolidaritás továbbra is prioritás lesz – adott hangot elégedettségének az elöljáró.

A mentőszolgálatnak is jutott adomány

A kórháznak adományozott intenzív terápiás ágyak értéke egyébként 61 300 lej. A felcsíkiak adományából ugyanakkor nemcsak a kórház, hanem a Hargita Megyei Mentőszolgálat is részesült. Péter Szilárd, a mentőszolgálat igazgatója elmondta, az 5400 lej értékű adományból az informatikai rendszerüket fejlesztették, ami a munkatársaik biztonságát szolgálja, munkáját segíti. Ebből az alkalomból bejelentette: a mentőszolgálat is ad ajándékot a kórháznak, ugyanis korábban sebészeti, orvosi eszközöket is kaptak adományként, amelyet ők nem tudnak már felhasználni, ezért a kórháznak adományozzák azokat. 

Egyre többen segítenek

A kórház vezetői később közleményben emlékeztettek: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és Hargita Megye Tanácsa felhívására már az elmúlt hetekben érkeztek adományok. Mint írták: a bánkfalvi közbirtokosság két, a betegek élettani funkcióit ellenőrző monitort adományozott, a Viking Kft. légkondicionáló gépet vásárolt a kórháznak, a Könnyebb Holnapért Egyesület két kezelőkocsit adott át a tüdőgyógyászati osztálynak, a Mereu Aproape Egyesület pedig 83 300 lej értékben tízezer egyszer használatos köpenyt juttatott el a kórházhoz. Az RMDSZ kérésére, Ninghszia-Huj Autonóm Terület jóvoltából 500 sebészeti maszkot és 150 védőoverallt is kapott a kórház.

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.