2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Innen is van tovább!

Tavaly nyáron hirtelen támadt ötletet váltott valóra a zetelaki iskola pedagógusa, Dimén Csilla tanárnő és egykori tanítványa, Sebők Renáta. Azóta rendszeresen szerveznek motiváló előadásokat GLT (gereblye, lapát, talicska) címmel, ahol diákok találkozhatnak sikeres helyi emberekkel. Kedden délután Thamó Kata, a Téboly írója a hitről, Szilveszter (Máté) Andrea, a Leckék a fekete kontinenstől írója pedig afrikai élményeiről beszélt.

Érdeklődő fiatalok. Elhozzák nekik a tudást Fotó: Nagyálmos Ildikó

Tavaly az Iskola másként héten hirtelen ötletként merült fel, hogy olyan programsorozatot kellene hosszú távon indítani, ami nem a virtualitásban, hanem a közösségben zajlik hús-vér emberekkel. A szervezők olyan hiteles előadókat kerestek, akik saját példájukon keresztül mutatják be sikertörténetüket. Ugyanakkor egy-egy előadás alkalmával olyan udvarhelyszéki, székelyföldi, romániai személyeket keresnek meg, akik nem a felső tízezerhez tartoznak, hanem hétköznapi emberekként megvalósították álmaikat.
– Sokszor a lehetőség csupán karnyújtásnyira van tőlünk, de vagy nem ismerjük fel, vagy félünk segítséget kérni. A motivációs előadássorozatnak azt a nevet adtuk, hogy Innen is van tovább! Megkérdeztük és kérdezzük folyamatosan a diákokat, hogy mi foglalkoztatja őket, milyen vágyaik vannak, mi az érdeklődési körük – avatott be a részletekbe a tanárnő.
A tematikus előadásokat kéthavonta szervezik meg, ahová sikeres helyi gazdálkodókat, fiatal vállalkozókat, fotósokat, sportolókat, utazókat, írókat hívnak meg, hogy beszéljenek sikereikről, sorsukról.
A keddi könyvbemutatókkal egybekötött beszélgetésen Thamó Kata a Téboly születésének körülményeiről és a hit fontosságáról beszélt a diákoknak, valamint arról, hogy soha nem szabad feladni, hiszen mindig van kiút; Andrea pedig kenyai élményeit osztotta meg a fegyelmezett diákokkal. Kata története bárkivel megtörténhet, Andrea történetét pedig bárki magáévá teheti.

A lehetőségek tárháza végtelen
A lelkes önkéntes szervezők azt ígérik, lesz folytatás, hiszen az ötezres községnek van igénye erre, ugyanakkor rengeteg értékes ember él közvetlen közelünkben, akik példájából nagyon sokat tanulhatnak a fiatalok.
– A lehetőségek tárháza végtelen. Nem féltetlenül kell agyonképeznünk magunkat, sok esetben még pénz sem kell a siker eléréséhez, elég, ha rátermettek, kíváncsiak vagyunk, széles látókörrel rendelkezünk, és azt érhetünk el, amit akarunk. Azt szeretnénk, hogy ne a baráti társaságtól való elhidegülés és saját világunk megszilárdítása legyen a cél, hanem hogy autodidakta módon magukba szívják a tudást és merjenek lépni, tapasztalni – fogalmazott Dimén Csilla.
Sebők Renáta örömmel ön­kénteskedik, hiszen már az iskolában is aktívan részt vett minden kezdeményezésben, ezért sem volt meglepő, hogy rögtön egykori tanára mellé állt és együtt próbálják összefogni a helyi fiatalokat.
– Mindig is aktív közösségi tag voltam, benne voltam a színjátszó körben, suliújságot szerkesztettem, diáktanácsot vezettem, viszont iskola után megszűntek ezek a foglalatosságok. Örülök neki, hogy végre ismét történik valami izgalmas. Nem vágyom külföldre, nagyon jól érzem magam itthon a faluban, és szeretnénk, ha a többi fiatal is így érezne – mondta Renáta a felnőttek komolyságával.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb