2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Inkább az oltás, mint a fertőzés

A védőoltás az egyetlen hatásos út a pandémia megfékezéséhez, ezért bizalommal és reménnyel telve ajánlja azt dr. Sergiu Sîngeorzan. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járványtanászát a koronavírus elleni védőoltás javallatairól, ellenjavallatairól, esetleges mellékhatásairól és fontosságáról kérdeztük.  

– Kinek ajánlott a koronavírus elleni védőoltás? Számít-e a beadatása szempontjából, ha valakinek krónikus betegsége vagy betegségei vannak? 

– A koronavírus elleni védőoltás minden 16 év feletti személy számára ajánlott, jelenleg ez az egyetlen hatékony módszer a Sars-CoV-2-vírus által okozott Covid-19-megbetegedés legyőzésére. A krónikus betegeket illetően ki kell emelnem azt, hogy a védőoltás egyik fontos szerepe éppen ennek a lakosságcsoportnak a védelme, mivel, mint tudjuk, ők azok, akiknél gyakoribb a betegség súlyos formája, amennyiben megfertőződnek. Tehát habozás nélkül kijelenthető, hogy határozott ajánlás van a krónikus betegek számára a védőoltás igénybevételére. 

– Egy innovatív védőoltásról van szó. Hogyan működik ez?

– Romániában jelenleg a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltását használjuk. Ez a vakcina az mRNS (messenger RNS) technológiára alapszik, amely valójában nem túlságosan új, már jó pár éve, 1993-tól elkezdték a kutatását és fejlesztését. Ezt a technológiát használták fel most arra, hogy kifejlesszenek egy koronavírus elleni vakcinát. Lényegében ez az mRNS egy kis darab genetikai kód, úgy is fogalmazhatunk, hogy egy üzenet, egy lipid részecskébe ágyazva. Mondhatni, hogy ez a boríték, amely befogadja az üzenetet, ugyanis ez teszi lehetővé az mRNS számára, hogy bejusson a sejtbe. Ha bejutott a sejtbe, akkor ezt az üzenetet átveszik a riboszómák, amelyek olyanok, mint valami kis, a fehérjegyártásban részt vevő egységek. Az RNS darabkába írt üzenet lényegében egy használati utasítás, gyártási útmutató az S (spike: virális tüske) fehérje előállításához, amely a SarS-CoV-2-vírus egyik jellemzője. Ez a virális tüske a koronavírus felszínén található, a vírus ennek segítségével kapcsolódik rá az emberi sejtre. A riboszómák tehát megkapják a tüskefehérje előállítási utasítását, majd ez eljut a sejtfelszínre, ami beindítja immunrendszerünket, pontosabban egy sor limfocitát aktivál, amelyek kitermelik az antitesteket erre a tüskefehérjére. Amint elkészülnek, ezek az antitestek úgy viselkednek, mint valami dugók vagy fedők a tüskefehérjékkel, és ha a szervezetünk találkozik a SarS-CoV-2-vírussal, akkor befedik, blokkolják a vírus felületén lévő tüskefehérjéket, megakadályozva, hogy hozzákapcsolódjanak a sejtjeinkhez. 

Fontos kiemelni, hogy ez az mRNS egyáltalán nem kerül kölcsönhatásba a sejtmaggal, sem pedig a DNS-ünkkel, úgy nulla az esélye bármilyen rosszindulatú vagy genetikai elváltozásnak.  

– Biztonságosnak tartja ezt a védőoltást?

– A vakcina biztonságosságát és hatékonyságát két olyan szakmai fórum is igazolta már, amelyekre eddig is alapoztunk, és amelyek iránt eddig is nagy bizalmunk volt: az egyik az Európai Gyógyszerügynökség, a másik pedig az Egyesült Államok Gyógyszerügynöksége. Gondoljanak arra, hogy ezek a testületek engedélyeztek minden olyan gyógyszert és terméket, amit az egészségügyi intézményekben és nem csak, jelenleg is használunk. Tehát igen, a termék biztonságos és hatékony.

– A védőoltás két adagból áll. Milyen időközre adják a második adagot?

– A kutatási eredmények szerint bár a vakcina védő hatása már az első adag beadása utáni második héten kezd megnyilvánulni, a teljes és hatékony védelem a második adag védőoltás beadása után egy héttel alakul ki. Az itt is használt Pfizer-BioNTech védőoltás esetében a második adagot az első beadása utáni 21. napon kell adminisztrálni.     

– Milyen ellenjavallatok, figyelmeztetések vannak és mire kell odafigyelni a védőoltás beadása előtt?

– 16 év alatti gyermekeknek és tinédzsereknek nem ajánlják a védőoltást. Ugyanakkor határozottan ellenjavallt akkor, ha valakinél előfordult már anafilaxiás sokk (extrém súlyosságú generalizált allergiás reakció). Elővigyázatosságra figyelmeztetnek, de nem ellenjavallják a védőoltást a következő esetekben: bármilyen súlyos betegség vagy akut fertőzés, amit nagy láz kísér, véralvadásgátló kezelés vagy koagulációs zavarok, illetve immunkomprommitált személyek. Esetükben a vakcina beadása előtt felmérés és megfigyelés szükséges. 

– Várandós nők számára nem ajánlott? 

– Nincsenek kutatási eredmények a várandós nők beoltásáról, a terheseket az eddigi tanulmányokba nem vonták be. 

– Milyen mellékhatások lehetnek? 

– A védőoltás beadása után jelentkező leggyakoribb mellékhatások a fájdalom a beadás helyén, ezentúl előfordulhat fejfájás, fáradtságérzet, hidegrázás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, duzzanat az injekció beadásának helyén. Ezek a mellékhatások az első 1-3 napban jelentkeznek, és legtöbb két nap alatt el is múlnak. Ezeket könnyű kezelni és nem szükséges orvoshoz fordulni miattuk, normális, más védőoltások beadása alkalmával is jelentkező mellékhatások. Egyébként minden, a mellékhatásokról szóló információt végig lehet böngészni a vakcina prospektusában, amit a gyártó honlapján könnyen meg lehet találni. 

– Mit tudunk mostanig a védőoltás hatásosságáról?

– A kiterjesztett tanulmányok a védőoltás 95 százalékos hatékonyságát és kiváló védelmet igazoltak. Ugyanakkor az összetevői szempontjából is az egyik legbiztonságosabb védőoltás, ami jelenleg a piacon van, hisz nagyon kevés ellenjavallata van. A védőoltás beadatása az egyetlen hatékony módja a pandémia megállításának, ezért bizalommal és reményteljesen ajánlom mindenkinek. 

– Milyen reményekkel kecsegtet ez a vakcina? 

– Ahogy azt korábban már mondtam, ezzel a védőoltással most már van egy igazán hatékony fegyverünk a pandémiával szemben, és kár lenne ezt nem kihasználni, hisz ennek segítségével juthatunk vissza ahhoz, amit normalitásként ismerünk. Mindezzel együtt ne tévesszük szem elől azt, hogy a győzelemhez legalább hetvenszázalékos beoltottsági arányra van szükség, jelen pillanatban pedig Románia szintjén ez az arány 0,3 százalékos. Világszinten 0,19 százalékos a beoltottság aránya, tehát van még mit dolgozni a hatékony globális átoltottsági arány eléréséért. Ugyanakkor ez mintegy 15 millió embert is jelent, akik már megkapták a vakcinát, a számuk pedig világszinten napról napra nő. Úgy látom, hogy ezúttal a labda a mi térfelünkre került, és bebizonyíthatjuk, hogy be tudjuk lőni mi is a gólokat. Adassuk be a védőoltást, és éljük ismét igazán az életünket, anélkül, hogy attól félnénk, hogy a mellettünk lévő fertőzött lehet. Inkább beoltva, mint fertőzötten – ezt üzenem az olvasóknak.  

 

Én miért oltattam, miért fogom beoltatni magam koronavírus ellen?

Dr. Ambrus Irén, infektológus főorvos:   

„A jelenlegi egészségügyi válság sürgős megoldásokat tett szükségessé a koronavírus elleni küzdelemben. A koronavírus kockázatot jelent az emberek egészségére, a fertőzéses esetek pedig valós veszélyt jelentenek a közösség (család) számára. Hazánkba is megérkezett az oltóanyag, tekintsünk bizalommal a tudósok által előállított vakcinára, amely biztonságos és hatásos (tudományos felmérések is igazolják ezt). Ma az oltás jelenti a reményt, a kiutat a világjárványból.

Az oltás harmadik generációs, nukleinsav alapú vakcina, a védettségben szerepet játszó kulcsfehérje elkészítését a szervezetre bízza, mivel csupán a fehérje előállításához szükséges nukleinsav-molekulát juttatja be a szervezetbe. Védettséget biztosít a fertőzéssel szemben, megakadályozza a vírus terjedését. Mellékhatása kevés, és nem haladja meg a jelenleg is alkalmazott védőoltások mellékhatásait. Szükséges, hogy a lehető legtöbb ember adassa be a védőoltást, mert jelenleg ez a legbiztosabb módja a világjárvány leküzdésének. 

Én és a családom minden felnőtt tagja beoltatja magát. Ez mindannyiunk közös felelőssége.”

 

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb