Ingyenfelkészítő 400 csíki gazda számára

Szénáért induló fogat a Gyimesekben. Támogatott hagyományos gazdálkodás Fotó: Domján Levente
122

A Fidelitas Egyesület uniós pályázatának hozományaként több száz, agrár-környezetgazdálkodá­si támogatást igénylő csíki, kászoni és gyimesi gazdálkodó végezheti el idén ingyen a támogatás feltételeként szabott felkészítőket. A háromnapos tanfolyamokra már várják az érintettek jelentkezését.

Szénáért induló fogat a Gyimesekben. Támogatott hagyományos gazdálkodás Fotó: Domján Levente

Nyertes uniós pályázatának köszönhetően összesen 400 csíki, gyimesi és kászoni gazdálkodó számára kínál térítésmentesen agrár-környezetgazdálkodási felkészítőt a csíkszeredai Fidelitas Ifjúsági Egyesület – tájékoztatta lapunkat Silló László, az egyesület vezetője.
Az „Új lépések a fenntartható mezőgazdaság irányába” nevet viselő projekt keretében azoknak a gazdáknak a felkészítését vállalják, akik 2016-ban, 2017-ben az egységes területalapú támogatás igénylésekor a legelők és kaszálók hagyományos gondozására pluszpénzeket kínáló agrár-környezetgazdálkodási csomagokat (M10-es intézkedés) is igénybe vették, de azok jelentkezésére is számítanak, akik az agrár-környezetgazdálkodási támogatások idei igénylésére készülnek. Emlékeztetett: a támogatáshoz kötődő vállalások között a gazdák számára egy olyan tanfolyam elvégzése is kötelező, ami a környezetvédelmi előírásokra és a környezetbarát gazdálkodásra vonatkozó hazai és uniós előírásokat ismerteti. A tanfolyam elvégzéséről szóló bizonylatot a gazdáknak meghatározott időn belül a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek is be kell mutatniuk. A háromnapos tanfolyam nyomán viszont – a pályázati támogatás hozományaként – a csíki térségből négyszáz gazda ingyenesen vehet részt a M10-es vállalásnak eleget tevő felkészítőkön, aminek végén a résztvevők az APIA által elismert bizonylatot vehetnek kézbe – hangsúlyozta a projekt indítása kapcsán Silló László. Hozzátette, szervezetük az elmúlt három esztendő alatt térségünkből immár 4 ezer gazdának szervezett hasonló tematikájú agrár-környezetgazdálkodási felkészítőket.
A csíki, kászoni és gyimesi lakcímmel rendelkező területalapú támogatásigénylők számára szervezett ingyenes tanfolyam anyagi hátterét az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) 1-es intézkedésén elnyert 288 ezer lejes pályázati támogatás révén biztosítja a Fidelitas: a projekt lebonyolítására 11 hónap áll az egyesület rendelkezésére. A határidő 2018. szeptember 30.
Silló László leszögezte: a térítésmentes felkészítőket a gazdák jelentkezési sorrendjében, településenként akár már 20 fővel is elindítják. Az érdeklődők részvételi szándékukat Mag Emőke pályázatvezetőnek jelezhetik a 0266–312111 vagy a 0747–985246-os telefonszámokon, illetve a fidelitas_ro@yahoo.com elektronikus drótpostacímen.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.