Ingyenes ügyintézés: Honosítás, anyasági támogatás, babakötvény

17

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Eurotrans Alapítvánnyal együttműködve helyszíni ügyintézést szervez Felcsík két településére. Az érdeklődők holnap, 18-án (hétfőn) és 21-én (csütörtökön) 12 és 14 óra között a karcfalvi és a csíkszenttamási polgármesteri hivatalban adhatják le a különböző eljárásokhoz szükséges irataikat. A dossziék összeállítása díjmentes.

A szervezet munkatársai az alábbi ügyintézésekben nyújtanak segítséget: Honosítási kérelem benyújtása; Házasság, gyermek születése, haláleset vagy válás anyakönyveztetése; Tájékoztatás a személyazonosító igazolvány igényléséről; Tájékoztatás az anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.
2018. január 1-jétől a Magyarország területén kívül született és ott élő, magyar állampolgár gyermek után is igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény. Az anyasági támogatás egy egyszeri szociális juttatás (jelenlegi összege 64 125 forint, ikergyermekek esetén gyermekenként
85 500 forint), amelyet az édesanya igényelhet a magyar állampolgárságú gyermek születését követő hat hónapon belül. Igényelhetővé vált továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár gyermekek számára a fiatalok életkezdési támogatása, vagyis az ún. babakötvény is. Ennek lényege, hogy a magyar állam egy letéti számlát nyit a gyermek számára, amelyre elhelyez egy
42 500 forint összegű egyszeri támogatást, amely a gyermek 18 éves koráig évente kamatozik és ezt követően használható fel a fiatal felnőtt önálló életkezdéséhez.
Érdeklődni az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában (Csíkszereda, Mihai Eminescu utca 2/A szám) vagy a Magyar Ügyek Házában hétköznapokon 9 és 16 óra között, illetve a 0266–317678-as telefonszámon lehet.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek