Ingyenes lelkigondozói szolgálat: Bátran kérjünk segítséget!

22

A KALOT Egyesület Lel­ki­gon­do­zói Szolgálata Hargita Megye Tanácsával együttműködve in­gye­nes lel­ki­gondozói szolgálatot kínál elsősorban otthoni elkülönítésben vagy karanténban lévő személyek számára. Szakáli Tünde, a lelkigondozói szolgálat koordinátora szerint minél szigorúbbak a koronavírus terjedését megelőző rendelkezések, annál nagyobb a pánik, éppen ezért egyre nagyobb szükség van az ilyen és ehhez hasonló önkéntes szolgálatok működtetésére.

Ingyenes lelkigondozói szolgálatot hozott létre a KALOT Egyesület önkéntes lelki­gon­do­zói és Hargita Megye Tanácsa, amelynek keretén belül 18 önkéntes szakképzet lelkigondozó ajánlotta fel szakmai segítségét mindazok számára, akik karanténban vagy otthoni elkülönítésben vannak és nehezen viselik a bezártságot, illetve szükségük van arra, hogy meghallgassák őket, tanácsokat kapjanak és legyen mibe kapaszkodniuk.
Telefonon, Skype-on vagy e-mail­en is a segélykérők rendelkezésére állnak.
– A Kalot önkéntes szakemberei igény szerint telefonon, Skype-on vagy e-mailen keresztül állnak mindazok rendelkezésére, akik lelki támaszra szorulnak vagy tájékoztatásra van szükségük arra vonatkozóan, hogy mi a teendő – hangsúlyozta Szakáli Tünde, lelkigondozó.
Hozzátette: telefonbeszélgetéseik alkalmával általánosságban a félelem a téma, nekik pedig az a feladatuk, hogy a hitük erősítésében, a bizalmuk felélesztésében és a reménységük megtalálásában támogassák a segélykérőket. Mindezek mellett naprakész információval is szolgálnak a KALOT önkéntesei, mivel sokan azért tárcsázzák vonalukat, hogy megtudják, mi a teendő, ha külföldről hazaérkeznek, kihez kell fordulni, hol kell bejelenteni a hazatérést stb.
– Minden információ a rendelkezésünkre áll, hogy tájékoztatni tudjuk azokat is, akik éppen a hazatérésük ügyében keresnek meg. Aki repülővel érkezik, annak a repülőtéren ki kell töltenie egy nyilatkozatot, majd szigorúan zárt utasterű autóval utazhat lakhelyére. Hazaérkezését a családorvosnál és a közegészségügyi igazgatóságnál is be kell jelentenie, megnevezve azokat a személyeket is, akik vele egy lakcímen tartózkodnak. Továbbá 14 napig nem hagyhatja el otthonát, mint ahogy a vele egy lakcímen élők sem. A szabályok betartását rendőrök ellenőrzik és nagyok a büntetések – részletezte a lelkigondozó.
Szakáli Tünde a megyei tanács munkatársaként együttműködik az Áradat Egyesülettel, illetve az unitárius egyház lelkigondozói szolgálatával is. Mint mondta: nagyon fontos, hogy segíteni tudják a hozzájuk fordulókat és megnyugtassák, meghallgassák, illetve tájékoztassák a lakosságot.

Az ingyenes lelkigondozói szolgálatok elérhetőségei

A KALOT Lelkigondozói Szolgálatot telefonon vagy e-mailen keresztül lehet megkeresni, itt meg kell adni a lelkigondozást igénylő személy elérhetőségeit, és rövid időn belül egy lelkigondozó felveszi vele a kapcsolatot. A Lelkigondozó Szolgálat elérhetőségei: 0747–122946 (8–16 óra között), 0758–840279 (9–13 óra között), e-mail: kalot@kalot.ro, facebook: https://www.facebook.com/kalot.egyesulet/.
Az Áradat Egyesület Erdélyi Internetes és Telefonos Lelkisegély Szolgálat szakembereit a 0754–800808-as telefonszámon lehet hívni hétköznap 8–24 óra között, vagy a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címen is fel lehet venni velük a kapcsolatot.
Unitárius Egyház, lelkigondozói szolgálat 13 szakemberrel áll a segélykérők rendelkezésére, őket a 0761–610040-os telefonszámon lehet elérni.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek