Ingyenes képzést kínálnak a csíki gazdáknak

161

Nyertes uniós pályázatának eredményeként 400 Csík térségi – alcsíki, felcsíki, kászoni és gyimesi – gazdálkodó számára kínál ingyenes képzést az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) agrár-környezetgazdálkodási (M10-es ) és ökogazdálkodási (M11-es) csomagjaihoz kötődően a csíkszeredai Fidelitas Ifjúsági Egyesület. Az érdeklődőket már a mai naptól fogadják, a tanfolyamokat pedig akár településenként külön-külön, húszfős csoportok számára indítják – tájékoztatta lapunkat Silló László, az egyesület vezetője.

Kaszáló, legelő a csíki határban. Hiánypótló tanfolyam gazdáknak Fotó: Domján Levente

Az akkreditált, háromnapos tanfolyamokra azokat a növénytermesztőket és állattartókat várják, akik a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) magas természeti értékű gyepterületeikre – hegyvidéki legelőikre, kaszálóikra – az alaptámogatáson kívül az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokat, vagy parcelláikra a biotermelőknek járó támogatásokat igényelték, ám az APIA-s követelményekben szereplő, hároméves időszakon belül elvégzendő tanfolyamon még nem vettek részt. E követelményről azért sem szabad megfeledkezni, mert a képzésről szóló diplomáikat a támogatásigénylőknek legkésőbb folyó év október 15-ig be kell mutatniuk a kifizetési ügynökség munkatársainak – emlékezteti az érintett gazdákat Silló. Az egyesület elnöke ugyanakkor az utólagos kellemetlenségek elkerülése érdekében figyelmezteti a gazdálkodókat: a Székelyföldön képzési programokat kínáló szervezetek közül nem mindenki rendelkezik akkreditációval, így az általuk kiállított diplomákat az APIA korántsem biztos, hogy elfogadja.
– Mindenki hirdet és szervez mezőgazdasági felnőttképzéseket, csak az a probléma, hogy a tananyaggal és oktatókkal együtt csak a miénk van akkreditálva. A gazdák a legtöbb esetben ezért 100-150 lejt fizettek, elég nagy baj lesz, ha a kifizetési ügynökség nem fogadja el ezeket a tanfolyam- igazolásokat. Nem tudom, hogy a másokéhoz hogyan viszonyul, de a mi felkészítőinket az APIA biztosan elfogadja – állítja Silló László.
Elárulta, a jelenlegi, 400 gazdálkodónak térítésmentes képzést kínáló 68 ezer eurós pályázatuk mellett a Fidelitas egy másik tanfolyam-finanszírozási projektet is benyújtott. Ez utóbbi keretében 250 gazdálkodónak kínálnak – ugyancsak ingyenesen – olyan ötnapos oktatási programot, mely a PNDR 6.1-es intézkedésen nyertes pályázattal rendelkező fiatal gazdák, valamint a kisgazdaságok támogatására szolgáló 6.3-as intézkedésre benyújtott projektek sikeres lebonyolításához és elszámolásához szükséges. Ez a pályázatuk jelenleg elbírálás alatt áll.

[box type=”shadow” ]49 euróval nő idéntől az agrár-környezetgazdálkodási támogatás

Idéntől hektáronként 49 euróval nagyobb támogatás illeti meg azokat a gazdálkodókat, akik a május 15-ig benyújtandó támogatási kérelmeikben az agrár-környezetgazdálkodási csomagokat is bejelölik. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az aktuális Vidékfejlesztési Program 10-es, azaz agrár-környezetgazdálkodási intézkedések közül a P1-es csomag keretében a magas természeti értékű gyepterületek gondozására a tavalyi 93 euróval szemben ezúttal már hektáronként 142 euró támogatást kínál a gazdáknak a szaktárca. A P1-es csomaghoz járulékosan igényelhető P2-es két változatának támogatásai ellenben ugyanazok maradnak: azaz, a természetes gyepterületek kézi kaszálására továbbra is hektáronként 100 eurós, míg könnyű gépi művelés esetében hektáronként 21 eurós kiegészítő támogatás kérhető. Hektáronként 49 euróval nagyobb támogatással ösztönzik környezettudatosságra azokat a gazdákat is, akiknek legelői, kaszálói az ún. haris madárvédelmi övezetben húzódnak. A haris madár védelmét szolgáló kaszálási, szénakészítési megszorítások miatt a P3-as csomag keretében az eddig kínált 261 euróval szemben idéntől hektáronként 310 eurós támogatást ajánlanak. Nem változik viszont a P4-es intézkedés keretében kínált támogatás nagysága: a zöldtrágyának szánt másodvetésű növények termesztésére továbbra is 128 euró támogatást igényelhetnek a termelők, hektáronként.[/box]

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek