Ingyenes gyógyítás és szakemberképzés

Intézményesült Csíkszereda és a Pető Intézet kapcsolata

142

Évi öt alkalommal tart ezentúl háromhetes, ingyenes csoportterápiás foglalkozásokat központi idegrendszeri sérülés miatt nehézséggel szembesülő betegeknek a Pető Intézet Csíkszeredában. A megyeszékhely önkormányzata és a magyarországi felsőoktatási intézet megállapodtak: a zsögödi kultúrház ad otthont a foglalkozásoknak.

Fontos megállapodásról tájékoztattak. Házhoz jön a Pető-módszer Fotó: László F. Csaba

A városházán tartott tegnapi sajtótájékoztatón Ráduly Róbert Kálmán polgármester bejelentette: azzal, hogy állandó helyszínt biztosít a városháza a térítésmentes gyógyterápiás foglalkozásoknak, intézményesült a helyi önkormányzat és a Pető Intézet kapcsolata. Füleki Zoltán alpolgármester szerint ez nemcsak a városnak, hanem a térségnek is hasznos lehetőség.
Csuka Pál, az intézet vezetője ugyanakkor elmondta: a csoportterápiás foglalkozásokat a magyar kormány 2014 óta támogatja Kárpát-medence-szerte. Erdélyben jelenleg öt városban vannak jelen, Csíkszeredában a város biztosítja a helyiséget, a terápiás foglalkozásokat vezető konduktoraikat ugyanakkor a zsögödi plébánia szállásolja el. Hozzáfűzte: a zsögödi kultúrházban jelenleg is zajló foglalkozások még egy hétig tartanak, legközelebb májusban térnek vissza az intézet munkatársai. A pontos időpontot később teszik közzé a helyi sajtóban és a városháza honlapján.
Csuka Pál hozzáfűzte: elsősorban központi idegrendszeri sérülésük miatt nehézségekkel küzdő betegekkel foglalkoznak. A csoportterápiás kezeléseket ugyanakkor előzetes szűrés előzi meg, megvizsgálják ugyanis, hogy a Pető-módszerrel tudnak-e egyáltalán segíteni. Ha nem, akkor alternatív lehetőségeket javasolnak a betegeknek.
Gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkoznak, olyan betegségek tüneteit igyekeznek kezelni, mint a Parkinson-kór vagy a szklerózis multiplex. Az intézet vezetője elmondta: nem csupán jótékonyságról szól a programjuk, ugyanis a Kovászna megyei Illyefalván immár két éve képzéseket is tartanak.
A Hargita Népe kérdésére Csuka Pál elmondta: a Pető-módszer annyiban különbözik a korábbi terápiás módszerektől, hogy nem külön-külön foglalkozik a látással, a mozgással, a beszédkészséggel, hanem mindezt egységesen kezelik. A csoportterápiának pedig az is pozitív hozadéka, hogy egymás sikerét látva kölcsönösen tudják motiválni egymást a betegek. A kezelés célja, hogy a betegek – azokra a mozgásokra építve, amelyeket egyébként el tudnak végezni – képesek legyenek minél önállóbban cselekedni a hétköznapokban.
Kérdésünkre az intézet vezetője elmondta: az általuk képzett szakemberekre óriási igény van a munkaerőpiacon, Magyarországon az eddig kiképzett 2100 szakemberből körülbelül háromszáz maradt otthon dolgozni, a többiek külföldön vállaltak munkát.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek