2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Ingyen végzik a beavatkozást

Péntek estig várják a csíkszeredai kutyamenhelyen azokat az állattartó gazdákat és állataikat, akik ivartalanítani szeretnék kutyájukat, macskájukat. A műtétet ingyenes végzik német önkéntesek.

Ingyenes ivartalanítás a taplocai menhelyen. A gazdának is megkönnyebbülés
Ingyenes ivartalanítás a taplocai menhelyen. A gazdának is megkönnyebbülés

[dropcap]M[/dropcap]acskás nap volt tegnap a csíkszeredai kutyamenhelyen, ahol ezúttal leginkább macskák várakoztak a kennelekben, hogy sorra kerüljenek az ivartalanításra. Egy nappal korábban öt macskát vittek a menhelyre, amelyet ott is hagytak volna, de a macskák befogadására nincs módja az Pro Animalia Alapítványnak a taplocai menhelyen – fogalmazott Buslig Johanna állatorvos. Annak ellenére, hogy kéthavonta ingyenesen végzik a kutyák ivartalanítását, a menhelyre még most is sok fiatal állat kerül.
Az állattartó gazdák a héten reggeltől estig vihetik az állatokat a taplocai telephelyre, ahol elvégzik a beavatkozást.
– Az állatnak és a gazdának is jobb, ha megtörténik az ivartalanítás. A nemkívánatos szaporulat mellett a betegségek is megelőzhetők a műtéttel – mondja az állatorvos.
Az állatoknál gyakran előforduló betegség az ivarszervek rákos megbetegedése, az emlő-, illetve prosztatarák, de az ivartalanítással megelőzhetők – hangsúlyozta az állatorvos, aki ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a törvény is előírja a kutyák ivartalanításának kötelezettségét. A beavatkozás minden három és fél, négy hónaposnál idősebb állaton elvégezhető. Rutinműtétnek számít az ivartalanítás – mondja a szakember, aki szerint ez az egyetlen humánus megoldás a nem kívánt szaporulat megelőzésére.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb