Információk a leendő művészeknek

Tehetséggondozás Gyergyószárhegyen

295

Tizenhárom középiskolás részvételével zajlik a Gyergyó­szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ idei tehetséggondozó tábora – a székelyföldi művészeti középiskolákból érkezett diákoknak hazai és ma­gyarországi képzőművészeti egyetemek oktatói igyekeznek szakmai iránymutatást adni, a fiatalok pedig emellett a felsőoktatási intézményekkel, azok elvárásaival is megismerkedhetnek.

Tehetséggondozó tábor. Tájékozódás és szintfelmérés Fotó: Kertész László

Keddi ottjártunkkor épp terepen dolgoztak a táborban részt vevő fiatalok – a hét minden napján más tanár állítja össze a programot és mutatja be az általa képviselt felsőoktatási intézményt: Szepessy Béla grafikus, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója, Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének vezetője, Dup Csapó Réka szobrász, a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem oktatója, Balázs Péter, az egri Eszterházy Károly Főiskola oktatója, valamint a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem tanára, Kolozsi Tibor tart bemutatót és ad munkát a diákoknak. A tábor utolsó napján a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetője, Ferencz Zoltán tart összegző bemutatót, és ismerteti a temesvári művészeti egyetemet a résztvevőkkel.
Az oktatók érdeklődésünkre rámutattak, kevés információval rendelkeznek a diákok a művészeti egyetemeket illetően, így nagyon fontosnak tartják a tehetséggondozó tábort.
– Az interneten vagy a különböző szórólapokon olvasható információk nem nyújtanak olyan hiteles képet, mint a személyes találkozás, beszélgetés – emelte ki a tábor szükségszerűségével kapcsolatban Balázs Zoltán, aki első alkalommal jár Szárhegyen.
A szervező központ igazgatója, Kolcsár Béla hangsúlyozta, nagyon fontos az intézmény számára, hogy – a kisgyermekektől kezdve a felnőttekig – minden célcsoport részt vehessen azokon a tevékenységeken, amelyek hasznukra válnak.
– Jelen esetben fontos, hogy a fiatalok beleláthassanak az egyetemek működésébe, illetve olyan szakmai útmutatást kapjanak, amelyet majd hasznosíthatnak – fogalmazott.

Kertész László

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek