Indulhat a bűnvádi eljárás Gabriel Oprea ellen

69

Jóváhagyta a szenátus a bűnvádi eljárás lefolytatását Gabriel Oprea volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes ellen, akit hivatali visszaéléssel gyanúsít a korrupció elleni ügyészség (DNA) a rendőri felvezetés törvénytelen használata miatt.

Gabriel Oprea egy korábbi médiakampány során. Túl sokat volt mozgásban
Gabriel Oprea egy korábbi médiakampány során. Túl sokat volt mozgásban

102 szenátor támogatta, 30 pedig ellenezte a törvényhozói mandátummal is rendelkező Gabriel Oprea mentelmi jogának felfüggesztését az igazságszolgáltatásnak a tegnapi titkos voksoláson.
A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, a miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj. Miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel, ám Oprea ezt akár napi öt alkalommal is igénybe vette. Ez akkor derült ki, amikor tavaly októberben a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közlekedési balesetet szenvedett.
A DNA közleménye szerint 2015-ben Oprea háromszor annyi alkalommal vett igénybe rendőri felvezetést, mint az államfő, és vendéglőbe, pártrendezvényekre vagy hazafelé menet is rendőri felvezetéssel közlekedett, alkalmanként több mint 25 rendőrt mozgósítva.
Oprea a népet megvető öntelt kiváltságosok jelképévé vált, lemondását tüntetők tízezrei követelték, végül csak akkor vált meg kormányzati tisztségétől, amikor novemberben Victor Ponta teljes kormányát elsodorta a társadalmi elégedetlenség. Népszerűtlenségének tudható be, hogy a tegnapi szenátusi szavazáson a szociáldemokraták – korábbi koalíciós partnerei – sem akadályozták meg az ellene indított bűnvádi eljárás lefolytatását, annak ellenére, hogy Oprea pártja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) képezi a mérleg nyelvét a parlamentben a jobboldal és a baloldal között.
Oprea botránya „járulékos áldozatot” is szedett: a DNA kiderítette, hogy 2014-ben – az ügyészek szerint jogtalanul – olyan megállapodást kötött, amelynek alapján a legfőbb ügyész közlekedését is rendőrök segítették. Tiberiu Niţu legfőbb ügyész megpróbált azzal védekezni, hogy ő nem igényelt konvojt, és nem követett el törvénytelenséget, végül kedden mégis bejelentette lemondását, mivel – az egyre hangosabb médiabotrány közepette – maga is tarthatatlannak érezte, hogy az igazságszolgáltatás egyik kulcsintézményének hitelét a törvénytelenség gyanúja ássa alá.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek