2021, január 17, vasárnap.

Indulásként félezer gazda parcelláját vizsgálja az APIA

 

 

Indulásként ötszáz, területalapú támogatást igénylő Hargita megyei gazdálkodót sorolt az idei ellenőrzési szelvénybe a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, azonban a nagyító alá kerülő gazdák száma hétről hétre bővül. Leghamarabb a támogatást új parcellákra igénylő gazdák földjeit keresik fel a terepellenőrök, de látogatásra számíthatnak az agrár-környezetgazdálkodási csomagokat kérelmezők is.

Javában zajlik az idei területalapú támogatást igénylő gazdák parcelláinak terepellenőrzése. A Hargita megyei ellenőrzésszelvényben pillanatnyilag ötszáz gazdálkodó neve szerepel, ám a nagyító alá kerülő támogatásigénylők száma hétről hétre bővül – tájékoztatta lapunkat Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója.

Bárhol felbukkanhatnak a kontrollok

Kifejtette: az ellenőrzési szelvénybe különböző támogatási jogcímekre jelölt mezőgazdasági területeket választottak, ennek megfelelően – támogatási típus függvényében – a kockázati besorolásuk és az ellenőrzési módjuk is különböző. Az érintett gazdálkodókat azonban az APIA munkatársai előre értesítik arról, hogy a parcelláik az idei ellenőrzési szelvényben szerepelnek, emiatt a napokban helyszíni szemlékre számíthatnak.

– Különböző dolgokat ellenőrzünk a megye különböző részein. Van, akinél mérünk, van, ahol csak pontot veszünk, más esetben pedig fényképezünk. A gazdafüzetet viszont mindenkitől elkérjük, tehát a gazdát idejében tájékoztatjuk az érkezésünkről. A terepellenőrzések többsége jelenleg azokra a parcellákra fókuszál, amelyekre agrár-környezetgazdálkodási csomagot igényeltek. Jelenleg közel ötszáz fő szerepel az ellenőrzési szelvényben, de az ellenőrzés alá kerülő gazdálkodók számát folyamatosan bővítik az APIA országos központjából – tette hozzá Haschi.

Ellenőrzik az új területeket is

Elmondta, az eddig kapott ellenőrzési szelvényben sok olyan parcella is szerepel, amelyek az APIA látókörében új területként szerepelnek, azaz amelyeket művelőik eddig nem jelöltek vagy elhanyagoltságuk miatt nem jelölhettek területalapú támogatásra. Ilyenek például azok a beerdősödött legelőterületek, amelyeket a tulajdonosok időközben kitakarítottak. Ezek az új területek jellemzően az eddig alkalmazott fizikai blokkok határain kívül voltak, viszont a művelés, a legelőtakarítás során a területalapú támogatás igénylésére is alkalmassá váltak – magyarázta lapunknak Haschi. Az új területek az APIA támogatási rendszerébe viszont csak akkor kerülhetnek be, miután az ügynökség munkatársai a támogatási feltételek teljesüléséről a helyszínen is megbizonyosodnak.

– Az ilyen területeket lassan másfél-két hónapja ellenőrizzük. És sajnos ilyenkor az is kiderül, hogy támogatásra jelölt és tisztának mondott terület valójában nincs kitakarítva. Az ilyen füllentés viszont már büntetést von maga után, ami a tévedés nagyságának függvényében az illető gazda egyéb parcelláira járó támogatást is negatívan érinti majd – figyelmeztet az APIA Hargita megyei igazgatója.

Folyamatosan bővül a lista

A pillanatnyilag ötszáz gazdát tartalmazó ellenőrzési lista még korántsem teljes, az is jelzi, hogy az APIA kontrollcsapatainak tavaly Hargita megyéből nagyságrendileg háromezer gazdálkodó parcelláját kellett szemügyre vennie, ami a valóságban tízezernél is több földterület klasszikus helyszíni vagy a légi felvételeken alapuló teledetekciós ellenőrzését jelentette. Azt, hogy Hargita megyéből idén nyáron várhatóan hány gazda és a megye mely térségeiből kerül hangsúlyosabban ellenőrzésre, az APIA megyei vezetője nem tudta megmondani. 

– A korábbi évek gyakorlatához képest egy kicsit változott az ellenőrzési folyamat. Nem egyszerre, egy csomagban kapjuk meg az ellenőrzésre kiválasztott gazdák listáját, hanem szotyogtatva, kisebb részekben. Egyik nap kapunk 30 ügycsomót, pár napra rá újabbakat. A kockázat-elemzés alapján döntik el a bukaresti központból, hogy kiket, pontosabban milyen támogatásigénylőket választanak ki ellenőrzése. Végül is a gazda szempontjából teljesen mindegy, hogy a kijelölt parcelláit klasszikus vagy teledetekciós eljárással ellenőrizzük. Az ellenőrzések a megye valamennyi térségére kiterjednek, emiatt sehol senki nem dőlhet hátra. A terepellenőrzést végző munkatársaim a nyár folyamán gyakorlatilag bárhol felbukkanhatnak – hangsúlyozta Haschi András.Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb