Indul a Velo Akadémia

58

A szabályos kerékpáros-közlekedést tanítják és a bringahasználatot népszerűsítik három székelyföldi városban. Jól kidolgozott programról van szó, amelyet svájci támogatással bonyolít le három civilszervezet – Marosvásárhelyen már kipróbálták, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában hamarosan indul a projekt.

Összefogott három civilszervezet. Megtanítanak jól biciklizni Fotó: Asztalos Ágnes
Összefogott három civilszervezet. Megtanítanak jól biciklizni Fotó: Asztalos Ágnes

Egyéves oktatási programba kezdett a Marosvásár­he­lyi Közösségi Alapítvány (MKA), a csíkszeredai Zöld Szé­kelyFöld Egyesület és a Szé­kely­udvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA), amelynek célja a kerékpáros közlekedésbiztonság, illetve a biciklivel közlekedők számának anövelése. A Velo Akadémiának keresztelt program Marosvá­sár­hely, Székely­udvarhely és Csík­sze­re­da részvételével zajlik a Svájci Államszövetség társfinanszírozásával, a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból. A támogatás mértéke 56 000 svájci frank (mintegy 225 000 lej) – mondta el Gál Sándor, az MKA ügyvezető igazgatója, amikor Székelyudvarhelyen, az SZKA irodájában, a partnerszervezetek képviselőinek társaságában beszélt a projekt előzményeiről és a tervekről.

Biciklisoktatás iskolásoknak
Elsősorban a 14–18 év közötti fiatalokat kívánják megszólítani egy, a Magyarországon jó eredményekkel futó BringaAkadémia elnevezésű program alapján kidolgozott módszerrel. Városonként 50-50 középiskolás részvételével tartanak elméleti és gyakorlati oktatást a helyes kerékpározásról és a közlekedésbiztonsági ismeretekről. A tervek szerint ezt az áprilisban, a tavaszi vakációt megelőző alternatív oktatási program hetén bonyolítanák le, márciusban el is kezdik a diákok toborzását. Gál Sándor szerint könyvek, írott segédanyag révén ismertetik a helyes biciklizés szabályait, a kötelező kellékek használatát, de szó lesz technikai ismeretekről, illetve egy mobil bringapályán a résztvevők kipróbálhatják tudásukat. Tízfős csoportoknak, 8-10 óra alatt adnák át az ismereteket, és minden részt vevő fiatal egy láthatósági kellékeket tartalmazó csomagot, illetve egy jelképes kerékpáros vezetői engedélyt kap a végén.
Az MKA több év statisztikájával tudja bizonyítani a Velo Akadémia szükségességét. Gál Sándor állítja, az utóbbi években Marosvásárhelyen jelentősen megnőtt a kerékpáros-balesetek száma. Ennek oka az lehet, hogy egyre népszerűbb a környezetkímélő és olcsó biciklisközlekedés, viszont nincs megfelelő kerékpáros-infrastruktúra, továbbá – mint az elvégzett felmérésből kiderült – a bringázók jelentős része nem ismeri a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. A program részeként öt évre visszamenőleg Székelyudvarhelyen is kikérik a rendőrségtől a baleseti statisztikákat. Péter Ildikó, az SZKA munkatársa tájékoztatott, hogy 500 diák körében elvégeznek egy felmérést is, amely a kerékpározás elterjedtségéről, illetve a biciklis-szokásokról ad majd képet.

Más városokra is kiterjesztenék
A Velo Akadémiának van egy figyelemfelkeltő része is, első ízben a Föld napja körül, még nem pontosított időpontban nagyszabású bringás felvonulást rendeznek mindhárom városban, egy hasonlót pedig szeptemberben, a Mobilitás Hetén bonyolítanak le. Ezeken az alkalmakon szórólapok­kal, füzetekkel a szabályos kerékpározás fontosságát kívánják tudatosítani, illetve a biciklizést népszerűsíteni.
A három civilszervezet minél több embert szeretne bevonni a programba, és minél több kerékpáros-egyesülethez eljuttatni ezt a lehetőséget. Ezért ősszel műhelygyakorlatot szerveznek, ahol a lehető legszélesebb körben ismertetik az oktatási program eredményeit, azzal a céllal, hogy további városokra is kiterjesszék a következő években.
Akárcsak az MKA-nak (amely 2011 óta foglalkozik bringás események szervezésével), a csík­sze­re­dai Zöld SzékelyFöld Egyesület­nek is több évre visszanyúló ta­pasz­talata van a kerékpáros köz­le­kedésbiztonság oktatása terén. Szé­kely­udvarhelyen pedig a Szek­ler Teker mozgalom tagjainak se­gít­ségével bonyolítják le az elméleti és gyakorlati képzést.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.