Indul a beiratkozás a kihelyezett tagozatokon

Babeş–Bolyai Tudományegyetem

141

Székelyudvarhelyen és Gyergyó­szentmiklóson ma kezdődik a beiratkozás a kolozsvári székhelyű Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozataira. Udvarhelyen a Pszichológia és Neveléstudományok Karának, Gyer­gyószentmiklóson pedig a Földrajz Karnak a képzései közül választhatnak a tanulmányaikat folytatni akarók.

A gyergyószentmiklósi tagozat. Kezdődik a verseny a tandíjmentes helyekért Fotó: Nagy Levente

Mindkét megyei jogú városban ma kezdődik a beiratkozás, az alapképzésre és a mesterképzésre egyaránt.

Székelyudvarhely: pedagógusképzés
Mától lehet jelentkezni a Ba­beș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Pszichológia és Neveléstudományok Karának Székely­udvarhelyre kihelyezett pedagógusképző tagozatán. Magyar tannyelvű alapképzésre és mesteri képzésre is várják a jelentkezőket – tudtuk meg dr. Dósa Zoltán tagozatigazgatótól. Jelentkezni július 16-ig lehet, az alapképézsben részt venni kívánók számára 17-én szerveznek felvételit. Ez kizáró jellegű szóbeli próba, amely a kommunikációs képességekre (olvasástechnika, szövegértés, -értelmezés, véleménynyilvánítás, érvelés), illetve a szociális interakciós képességekre fókuszál. Emellett természetesen az érettségi vizsga átlaga a döntő. A mesteri képzésre jelentkező hallgatóknak 19-re tűzték ki a megmérettetést, tőlük kutatási tervet kértek.
Az alapkézpést nappali és távoktatásos formában is el lehet végezni. A nappali tagozaton 50 helyet hirdettek meg, amelyből 24 államilag támogatott hely, a többi tandíjas. A távoktatáson 30 tandíjas helyre jelentkezhetnek az érdeklődők. Ugyanennyi helyet hirdettek meg a mesteri képzésben is, ebből egyelőre 10 ingyenes, de a tagozatvezető elmondása szerint ez a szám még növekedhet.
Megtudtuk azt is, hogy hallgatóik zöme Székelyföld területéről származik, de már Kuwaitban élő távoktatásos diákjuk is volt, ő éppen az idén végezte el az óvónő- és tanítóképzőt itt, Székelyudvarhelyen.
A végleges eredményeket július 27-én hozzák nyilvánosságra a http://padi.psiedu.ubbcluj.ro honlapon, ahol az iratkozással, felvételivel kapcsolatos további információkat is megatalálja az érdeklődő.

Gyergyószentmiklós: turizmus és fenntartható fejlesztés
A következő tanévtől is két szakot – egy alapképzést és egy mesterképzést – indítanak a BBTE Földrajz Karának gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozatán – részletezte lapunknak az intézmény igazgatója, Dombay István.
Az alapképzést jelentő Turizmusföldrajz szak magyar tagozatára 15 ingyenes és 35 tandíjas, míg a román nyelvű tagozatra 7 ingyenes és 18 tandíjas helyet hirdettek meg. Az Ökoturizmus és fenntartható fejlesztés szakra irányuló mesterképzés kizárólag magyar nyelven zajlik, ahol 24 ingyenes és 26 tandíjas hellyel várja a hallgatókat a gyergyószentmiklósi Csiky-kertben működő kihelyezett tagozat.
Az alapképzésre és a mesterire is mától kezdődően lehet iratkozni: előbbi esetében – vasárnap kivételével – július 18., míg utóbbinál július 17. az iratkozás határideje, a mesterképzésnél pedig 18-án, 9 órától szóbeli interjúra várják a jelentkezőket. Iratkozni hétköznapokon 9 és 13, míg szombaton 9 és 12 óra között lehet a helyszínen, az eredményhirdetés pedig mindkét szak esetében július 19-én, csütörtökön lesz.
Az alapképzés esetében a kitöltött szándéknyilatkozatot és az érettségi átlagot veszik figyelembe, de tízes átlaggal jutnak be a Turizmusföldrajz szakra azok a hallgatók, akik az elmúlt két évben a Bolyai Farkas földrajz tantárgyversenyen első, második vagy harmadik helyezést értek el. A mesterinél a licenszvizsga jegye, illetve a szóbeli interjú eredménye fele-fele arányban számít a felvételin.
A beiratkozáshoz szükséges iratok listája, illetve további részletek a www.gheorgheni.extensii.ubbcluj.ro honlapon olvashatók.

Asztalos Ágnes
Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.