Indokolatlanok a magyarellenes kirohanások

120

A Csíkszeredában megjelent magyarellenes feliratoknál tiltakozott Borboly Csaba Mihai Tudose miniszterelnök autonómiaellenes, zászlóakasztós kijelentései ellen, múlt pénteken. Hargita Megye Tanácsának elnöke a feliratoknál tartott sajtótájékoztatóján a magyar kormány Erdélyben is elindított óvodaépítési támogatását állította szembe a hazai vezetés csekélyebb mértékű ilyen jellegű finanszírozásával, de a székelyföldi sajtó aktuális helyzetére is reflektált.

Borboly Csaba eltünteti a rasszista feliratot. A tagadás tagadása Fotó: Márk Boglárka

Borboly Csaba szerint a centenárium évében nem válik az ország büszkeségévé az a provokációs folyamat, amelyben Magyarországot támadják. A szomszédos országnak köszönhetően ugyanis Románia legnagyobb óvoda- és bölcsődeépítési programja indult el.
– Inkább arról kellene szóljanak a hírek, a megszólalások, hogy a két ország egymást erősíti a közös történelmi múltra való tekintettel, hogy a jövőben a jó, békés együttműködés felé haladjunk – jelentette ki Borboly Csaba a Kossuth Lajos utca egyik gangjának falára festett, Magyarországot gyalázó feliratnál, amelyet addigra részben eltüntettek.
A másik, Székelyföld létezését tagadó falfirkánál – amelyik a Nagy István sétány egyik tömbházának oldalán volt olvasható – Borboly Csaba úgy fogalmazott, hogy az ilyen provokációkat mosolygósan kell kezelni, és nem kell megijedni tőlük, még akkor sem, ha idén gyakrabban találkozik hasonlókkal az erdélyi magyarság. A megyei tanács elnöke ezután maga festette le a feliratot.
Nincs helye a közbeszédben Mihai Tudose kijelentésének, miszerint azok, akik kitűzik a székely zászlót az intézményekre, maguk is ott fognak lobogni mellettük – jegyezte meg Borboly.
– Ki kell állnunk a saját igazunk, a székely zászló mellett. Hétfőtől (mától – szerk. megj.) minden helyi RMDSZ-irodában lehet vásárolni székely zászlót. Bízom benne, hogy ez is egyfajta válasz lesz a miniszterelnök kijelentésére – mutatott rá Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a miniszterelnöknek büszkének kellene lennie a magyar kisebbségre, annak múltjára, és el kellene ismernie az identitásának, kultúrájának, hagyományainak, szimbólumainak megőrzésére való alkotmányos jogát.
A megyei tanács elnöke végül bírálta azokat, akik szerinte a magyar közösségen belül szítanak ellentéteket, ugyanakkor támogatásáról biztosította a székelyföldi sajtót. Mint mondta, lekerült a napirendről az az elhatározás, hogy a Hargita Népe kiadójához csábítsák a csődvédelem alá került Udvarhelyi Híradó Kft. terjesztői hálózatát. Időközben ugyanis 1,45 milliárd forintos (21,7 millió lejes) magyarországi támogatás érkezett az egyik erdélyi médiaalapítványhoz, amellyel a várakozások alapján kihúzzák a bajból a kft.-t.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.