Indokolatlan lassúság

„Vuvuzelával” és szakvéleménnyel kezelik a medve-kérdést

825

Bonyolult és hosszadalmas folyamat a medvék kilövésére vagy elszállítására vonatkozó engedélyek kibocsátása. A legutóbb, Ho­moródremetén és a Szent An­na-tónál emberre támadó két állat esetében még nem született végleges döntés. Ami viszont biztos: idén eddig öt medvét lőttek ki, és egyelőre további kettőre van engedély.

Az emberre támadók sincsenek „előnyben”. Bürokrácia-csapda Fotó: Dezső László / medveakadémia

Az utóbbi hetek, napok eseményeinek tanulsága szerint elkezdődött az idei medveszezon, hiszen egyre gyakrabban érkeznek a jelentések Hargita megye különböző szegleteiből arról, hogy állatokra, főként szarvasmarhákra támadt a medve. Az elmúlt időszakban két kirívó eset is történt: egy homoródremetei kisfiút, valamint egy turistaként a Szent Anna-tóhoz látogató magyarországi nőt is megtámadtak. Az emberek testi épségére veszélyes medvék kilövése és elszállítása sürgetőbb, így mindkét embert érő támadás kapcsán elindították az illetékesek az állatok kiemelésével vagy kilövésével végződő procedúrát.

A homoródmenti eddig megúszta
Az idei első, embert ért med­ve­támadás a Homoród­szent­már­ton községhez tartozó Ho­mo­ród­remete közelében történt május 6-án: egy közepes méretű medve 9 éves fiúra támadt, megsebesítette a karját és a lábát. Jakab Attila, a Nagyküküllő Vadász és Horgász Egyesület elnöke, Ho­mo­ródszentmárton polgármestere arról tájékoztatott, hogy kilövési engedélyt kértek a medvére, de a környezetvédelmi minisztériumtól még nem érkezett meg a hivatalos jóváhagyás.
– Nem kaptuk még meg az engedélyt a minisztériumtól, annak ellenére, hogy a hírek szerint még múlt csütörtökön kiállították azt. A jóváhagyásnak e-mailben vagy faxon kellene érkeznie, tehát még a postát sem hibáztathatjuk azért, mert késlekedne. Mi magunk is telefonáltunk a minisztériumba, akik azzal nyugtattak, hogy megvan az engedély, és hamarosan megérkezik – tájékoztatott Jakab Attila.
A vadászegyesület vezetőjének véleménye szerint elengedhetetlen az állat kilövése, ugyanis, ha egyszer más élőlényre támadt, akkor legközelebb is megteszi ugyanazt. Hozzátette, nem tartja jó megoldásnak a medvék elköltöztetését, mert azzal tulajdonképpen a probléma is csak elköltözik, de nem szűnik meg.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke múlt pénteken azt közölte az üggyel kapcsolatban, hogy a minisztériumból őt is úgy tájékoztatták, hogy megvan a kilövési engedély.
„Bár a közvita megvolt, az akcióterv kihirdetése még mindig várat magára. (…) Időközben felhívtam az illetékes minisztériumot, és mivel a miniszter asszony nem volt bent, a tanácsosával és a biodiverzitás-igazgatóval beszéltem. Rákérdeztem a 9 éves kisfiú esetére, és ahogy az Bukarestben lenni szokott, éppen ma adták ki a kilövési engedélyt a veszélyes medvére. Most már a helyi vadásztársaságon a sor!” – nyomatékosított közleményében a megyei tanács elnöke.

Sanyikát valószínűleg „elköltöztetik”
Múlt pénteken szintén medvetámadás történt, ezúttal a Szent Anna-tónál. A Magyarországról érkező nő állítólag túl közel merészkedett az állathoz, feltehetően enni adott volna neki és fényképezkedni is szeretett volna vele – közölte a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség. A Tusnádfürdőn állomásozó hegyi csendőrök siettek a helyszínre, és zavarták el az állatot. A csendőrség közleményében arra figyelmeztet, hogyha medvetámadás ér, akkor kérjünk segítséget a 112-es sürgősségi számon.
A Sanyika névre „keresztelt” két és fél éves medvebocs már megszokta a turisták közelségét. Kerezsi László, a Szent Anna-tó és Mohos tőzegláp természeti rezervátum gondnoka szerint a medve játékos, valószínűleg nem támadási szándékkal bántotta a turistát, hanem a nála lévő kürtős kalácsra fájt a foga.
– Nem a medvék kilövésére vagy a Szent Anna-tóban történő fürdés tiltására van szükség, hanem arra, hogy megneveljük az embereket. A csíki ember tudja, hogy mi a medve, de ezek a turisták azt hiszik, hogy ölelgetni, babusgatni lehet őket. A hegyi csendőrök is kijöttek ide, de nekik egy órába telik, amíg kiérnek Tusnádfürdőről, addig a medve meg is emészti, ha embert evett volna. Ráadásul a csendőröknek sincs megfelelő felszerelésük, kijöttek a vuvuzelákkal, azzal próbálták zavarni, de a medve csak kacagott rajta – fogalmazott a természetvédelmi terület gondnoka.
Kerezsi László hozzátette, hogy most várják a minisztérium szakvéleményét arról, hogy el lehet-e szállítani Sanyikát. Mint mondta, nem merült fel annak a lehetősége, hogy kilőjék őt, mivel medvebocsról lévén szó, még visszavadítható.

Szakvélemény szakvélemény hátán
A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatójától érdeklődtünk a medvék kilövésére és kiemelésére vonatkozó legfrissebb adatokról. A homoródszentmártoni medvével kapcsolatban őt is úgy tájékoztatták, hogy megvan a minisztériumi jóváhagyás, ő sem tudja, hogy miért nem kapta még kézhez azt a Nagyküküllő Vadász és Horgász Egyesület.
Mint részletezte, a kár után összeállt a szakemberekből álló bizottság, amely kiállította a szakvéleményt, miszerint a medve kilőhető. Ezt továbbították a szaktárcához, nekik szintén jóváhagyást kell adniuk, amelyet megkap a vadásztársaság, amely pedig az alapján kérheti a kilövési engedély kibocsátását a környezetvédelmi ügynökségtől.
Sanyika esetében nem merült fel a kilövés lehetősége, a Szent Anna Vadászegyesület kérte a medve áthelyezését más vadászterületre.
– A minisztériumi szakvélemény még nem érkezett meg, de amint meglesz, ki kell választani egy másik vadászterületet, ahová áthelyeznék a medvét. Viszont az illető vadászterület gondnokságának is szakvéleményt kell készítenie, illetve jóváhagyási nyilatkozatot adnia arról, hogy befogadja a medvét – tájékoztatott a bonyolult procedúráról Domokos László.
Az igazgatótól egyébként azt is megtudtuk, hogy tavaly nyolc medve kilövésére adott engedélyt a minisztérium Hargita megyében, ezeket az állatokat le is terítették. Idén eddig hét medvére érkezett jóváhagyás a szaktárcától, ötöt pedig ki is lőttek. Tehát jelen pillanatban még két medvére van érvényes kilövési engedély a megyében.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek