INDAGRA – 2018

t0bb mint 580 kiállító, mintegy 70 000 látogató

66

Az idén a már hagyományosnak nevezhető és nemzetközi érdeklődést is kiváltó őszi mezőgazdasági nemzetközi nagyvásárt, az Indagra 2018-at az elmúlt hét végén szervezték meg, pontosabban október 31. és november 4. között. A vásárra Románia elnökének védnöksége alatt került sor, s annak szervezője a Romexpo Rt. volt, együtt a romániai kereskedelmi és iparkamarákkal. A kiállítófelület meghaladta a 64 000 négyzetmétert, s a tegnap este kiadott közlemény szerint a látogatók száma 70 000 körül volt. Azok között voltak magasrangú tisztségviselők is, így például Viorica Dãncilã kormányfő vagy Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. Úgyszintén tiszteletét tette egy hivatalos látogatás keretében a Mezőgazdasági Fejlesztési Nemzetközi Alap (FIDA) küldöttsége is.

Kétségtelen, hogy a bemutató jellegén túl ez a nagyszabású, hazai viszonylatban a legjelentősebb mezőgazdasági arcélű rendezvény mindig is jó alkalom volt a megmérettetésre, a számbavételre és a tapasztalatcserére, és nem csupán a tulajdonképpeni mezőgazdaság vonatkozásában, mert az érintette a kertészet a szőlészet, az állattenyésztés, a gépesítés, valamint az élelmiszeripar egyes szegmenseit is. Mindez a tulajdonképpeni nemzetközi vásárhoz kapcsolódó rendezvények keretében. Így például az Indagra Food keretében több mint 200 élelmiszeripari cég mutatta be termékeit, valamint gyártás­technológiáit, több mint 11 000 négyzetméteres felületen. Továbbá harmadízben került sor az Indagra keretében az Expo Drink megrendezésére, amely az italok rafinált világába engedett betekintést a látogatóknak. Azon pedig hazai és külföldi termelők vonultatták fel boraikat és különböző szeszesital-féleségeiket, de azok mellett gazdag választékát láthattuk az üdítőitaloknak, a teaféleségeknek, az energiaitaloknak is.

Közel 200 külföldi cég
A nemzetközi vásáron több mint 550 cég vett részt, azaz mutatta be terményeit, termékeit, de láthattunk háziállatokat is. 25 országból érkeztek a cégek, legtöbben – ahogy az természetes – „itthonról”, mintegy 380 cég, vállalkozás. A szervezők szerint a külföldi érdeklődés fokozódott, mert a múlt esztendőhöz viszonyítva a határon túlról érkezők száma 11%-kal növekedve. A külföldi kiállítók között voltak nagy növénytermesztési hagyománnyal rendelkező országok, de olyanok is, amelyek mezőgazdasági gépek és felszerelések gyártásában, illetve forgalmazásában számítanak világviszonylatban is jelentőseknek. Amúgy a részt vevő országok között említhetjük Ausztriát, Kínát, Dániát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Spanyolországot, Ma­gyarországot, Oroszországot, Dél-­Koreát és Hollandiát. A külföldi cégek közül egyesek világszínvonalú korszerű automatizált mezőgazdasági gépeket mutattak be, köztük traktorokat, igaz, azok között voltak olyan típusúak is, amelyek a hazai mezőgazdasági szektorban tevékenykedők jelentős hányada számára „vágyálomnak” bizonyulhatnak, mármint azok ára okán. Apropó traktor: 15 évvel a romániai traktorgyártás „eltűnését” követően az Indagra keretében hivatalosan is bemutatták azt a Szászrégenben legyártott traktort, amely 100%-ban hazai tervezésű, és amely alkotóelemeinek 80%-a hazai cégeknél lett legyártva. Amúgy a régeni új traktorról már lapunk szeptember 25-i számában beszámoltunk, most pedig egy újabb információval szolgálhatunk: a kiállítás során állítólag külföldről is érdeklődés mutatkozott az iránt, mi több, előszerződésekre is sor került.
Említettük, hogy a FIDA képviselői is látogatást tettek. A küldöttség tagjai szerint a román mezőgazdaság az utóbbi évtized során jelentős fejlődésen ment át, s ez tükröződik egyes kultúrák esetében elért terméseredményekben, a korszerű technológiák térhódításában, valamint egyes termények esetében az export hovatovábbi bővülésében. Ezzel együtt és ezen túl, indokolt lenne a szövetkezési szektor megerősítése, a termékértékesítés megfelelőbb keretének kimunkálása, ugyanakkor a gépesítés és a korszerű technológiák kiszélesítése révén a hektárhozamok felzárkóztatása az uniós szintekre, s ez vonatkoztatható az állati eredetű termékekre is (például a takarmányozott tehénre jutó árutej esetében).

Kitekintés…
Mindenképp örvendetesnek nevezhető, hogy az Indagra keretében – idén talán hathatósabban, mint eddig – a résztvevőknek, mármint az érdekelt résztvevőknek nem csupán látványban volt részük, hanem másabb rendezvényekben is. És mikor ezt mondjuk, mindenekelőtt az annak keretében megrendezett konferenciákra, szimpóziumokra gondolunk. Így például a szaktárca égisze alatt egy konferenciasorozatra került sor, amelynek témakörei többek között felölelték a vidékfejlesztést, a generációváltást a mezőgazdaságban, az APIA által nyújtott pénzügyi támogatást, a hazai haltenyészet fejlesztésének lehetőségeit, a hazai gyártmányú élelmiszeripari termékek fogyasztásának serkentését stb. stb. Továbbá ágazati konferenciákra is sor került, például a húsipar, a malom- és a sütőipar perspektíváival kapcsolatosan.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek