2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Incze János nyomában

George Town protestáns te­metőjében megállt az idő. A maláj kikötőváros nyüzsgésében az angol dicső múlt nekropolisza egyben egy csepp történelem. Az évszázados fák alatt hírességek alusszák örök álmukat. A sírkertet 1786-ban nyitották meg, a metropolisz fejlődésével a központban fekvő temetkezési hely már nem tudta betölteni funkcióját, így 1892-ben bezárták. A terület a vandálok keze nyomán lepusztult. 2012-ben a városatyák – hathatós angol segítséggel – hozzáláttak a sírok felújításához, így napjainkban már rendezett állapotban várja a látogatókat.
A magnóliafák alatt vezető utakat több száz éves síremlékek szegélyezik, szebb időket látott gondos kidolgozásuk egy gazdag korra emlékeztetik a betérőt. Az eligazító táblák külön felhívják a figyelmet a városalapító, Francis Light kriptájára. Thomas Leonowens is itt alussza örök álmát. A fiatalon meghalt katonatiszt feleségének történetét Andy Tennant 1999-ben forgatott filmje, az Anna és a király örökíti meg. Az alkotásban a hitves szerepét Jodie Foster alakította, s Magyarországon is igazi filmsikerré vált.

George Town protestáns te­metője

A sírok között bolyongva a kövekről angol, kínai, holland, örmény neveket olvasok, s különös figyelemmel keresem a magyar neveket. S lám, talán sikerrel járok? John Ince neve tűnik fel egy termetes síremléken. Álmodni kezdtem: lelki szemeim előtt kibontakozott Incze János, a mezőségi fatornyos faluban született kolozsvári diák, s már élete is nyitott könyvvé vált előttem. Egyetemjárás, a peregrináció nyomán került ki Leidenbe, régi magyar nevén Lejdába. A húsvéti istentiszteleten megismerkedett egy takaros, iruló-piruló holland leánykával, rögtön szerelem szövődött, de a rátarti szülők hallani sem akartak a házasságról. Titokban keltek egybe,s immár feleségével a misszió hívó szavára a Távol-Keletre utaztak.
Mindenesetre készítettem néhány fotót sírjáról és hozzátartozói nyughelyéről, s későbbre halasztottam, hogy tisztázzam Ince János személyét.

John Ince sírja Fotók: Csermák Zoltán

Sajnos, alaposan tévedtem, az 1795-ben, Angliában született John Ince a Londoni Misszionárius Társaság tagjaként, feleségével Joanna Barral szállt fel a Graham tábornok nevű hajó fedélzetére. Az asszonyka minden bizonnyal sokat szenvedett a hosszú út alatt, mivel már szíve alatt hordta Matilda leányukat, akit októberben Malakkában hozott a világra. Az egykori portugál városban látott hozzá kínai tanulmányaihoz, a megszerzett tudást később egy kínai iskolában kamatoztatta. Élete tragédiák sorozata: Matilda kivételével gyermekei csecsemőkorban hunytak el, 1822-ben elvesztette feleségét, rá három évre őt is asszonya mellé temették. A misszionárius hányatott sorsa meghatott, a név így indifferensé vált, a sírjuknál mondott ima viszont nem veszhetett kárba.

Csermák Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb