Import is, export is

„Előregyártott” pékipari termékek

110

A statisztika szerint országunk igen jelentős mennyiségű mélyhűtött félkész pékipari terméket importál, tavaly például közel 19 500 tonnát. Egyesek ezt azért is rosszallják, mert 2017-ben a búzatermés meghaladta a 10 millió tonnát, ami egy főre számítva 510 kg-ot jelent. Ilyen körülmények között pedig több mint furcsállandó a szóban forgó import.

 

Évekkel ezelőtt a hazai piacon az üzletláncok jelentkeztek fagyasztott sütőipari félkész termékekkel. Azokat ott a vásárlók szeme láttára sütik meg amolyan látványkemencékben, s ennek megvan a maga vonzereje, varázsa. És ez nemcsak Romániában van így, hanem szerte a világon. Az is igaz viszont, hogy a hagyományos pékipari cégek esetenként kifogásolták a szóban forgó termékek piaci térhódítását, sőt megfogalmazódtak olyan vélemények is, miszerint e termékek minősége is kifogásolható. A táplálkozástani szakemberek viszont nemigen értenek egyet minden ilyen jellegű kifogással, bírálattal. Ugyanakkor jó tudni azt is, hogy a hazai kenyérfogyasztáshoz viszonyítva a szóban forgó import egyelőre elenyésző, és térhódítás ide vagy oda, a piaci részesedés alacsony. Íme: a hazai éves kenyérfogyasztás 1,8 millió tonna körül van, ami azt jelenti, hogy egy főre körülbelül 93 kg jut.

Hazai gyártmány
Azt talán kevesen tudják, hogy fagyasztott pékipari termékeket Romániában is gyártanak. A hazai Macromex cég együttműködve egy belga vállalkozással hatalmas gyárüzemet létesített Aranyosgyéresen, ahol kizárólag fagyasztott sütőipari termékeket állítanak elő. A félkész termék e gyár esetében azt jelenti, hogy azt elősütik, majd lefagyasztják mínusz 20 Celsius-fokon, s ez a konzerválási mód egyéves felhasználási időt biztosít. A félhivatalos adatok szerint a Macromex évi termelése 35 000 tonna elősütött fagyasztott kenyér és 20 000 tonna különböző fagyasztott pékipari termék. A szóban forgó mennyiségekből exportálnak is. Az előbbi termékféleségekből éves viszonylatban mintegy 6000 tonnát, az utóbbi termékféleségekből pedig 2000 tonnát. Nos, ilyen körülmények között megtörténhet, hogy az export előbb-utóbb meg fogja haladni az importot.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.