2021, január 17, vasárnap.

Ilyenre még nem volt példa

 

 

Megszavazta a parlament, hogy az eddig be nem fejezett EU-s infrastrukturális beruházásokat a 2021–2027-es ciklusban végezhessék el. Támogatásra jogosul két székelyföldi – Kovászna és Hargita – megye, a lehívott összegeket integrált területi beruházásokra fordíthatják.

Döntő házként fogadta el kedden a képviselőház azt a törvényt, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyeket EU-s forrásokból nem tudtak 2007–2013 között befejezni, és az erre lehívott alapokat felhasználni a 2014–2020-as időszakban sem, legyen lehetőségük a következő 2021–2027-es ciklusban befejezni. Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, országszerte 52 ilyen beruházás van, amelyet áthoztak a 2014−2020 ciklusra, ebből 9 beruházást törvény által kell átvinni a 2021−2027-es időszakra ahhoz, hogy be tudják azokat fejezni és ne veszítsék el a lehívott alapokat. 

A képviselőházi frakcióvezető rámutatott: az RMDSZ támogatta ezt a törvényt, hiszen ez megteremti a keretet arra, hogy a be nem fejezett infrastrukturális beruházásokat a 2021−2027-es költségvetésből lehessen befejezni.

– A kedden megszavazott törvény értelmében az integrált területi beruházásokért felelős szervezetek (ITB ) is finanszírozhatóak uniós alapokból. Az RMDSZ módosításának köszönhetően Székelyföldön támogatásra jogosult lesz a Kovászna és Hargita megyékért felelős ITB szervezet, valamint a Csomád–Bálványos Természetvédelmi Terület és Hargita kistérségi fejlesztési társulások. Az ITB által kidolgozott stratégiák gyakorlatba ültetéséhez szükséges összegek értékét terület- és lakosságarányosan számolják majd ki. Kivételes lehetőség, ilyenre még nem volt példa, hogy magyar megyéket is támogassanak – mondta el Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a módosító-javaslat kidolgozója.  

Arra a kérdésünkre, hogy mire költheti az ország az Európai Uniótól kapott 80 milliárd eurót, a képviselő azt válaszolta: 33 milliárdot költhet az ország nagy beruházásokra, ebből 17 milliárd vissza nem térítendő összeg, 16 milliárdot pedig minimális kamattal vissza kell térítenie Romániának. A fennmaradó 47 milliárd pályázható lesz, az összegeket 2023. december 31-ig kell lehívni. 

– Utóbbit fel lehet használni többek közt Covid-kórházak építésére, az online oktatás infrastruktúrájának megteremtésére, a mezőgazdaság fejlesztésére, termelők megsegítésére, vidékfejlesztésre stb. – mutatott rá Benedek Zakariás.

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb