III. Székelyföldi Kisállatkiállítás Székelyudvarhelyen – Galamb, mosómedve, kivi is lesz

92

Székelyudvarhely a házigazdája idén a III. Székelyföldi Kisállat­kiállításnak. A hétvégén három és fél napon át közel 1500 kisállat, díszgalamb, szárnyas, kígyó látható a Bányai János Szakközépiskola sporttermében. Még mosómedve is – ha fel tudják addig ébreszteni.

Kisállatkiállítás másfél ezer egyeddel. Bemutatják Székelyföld legszebbjeit Fotó: László Róbert/Archív
Kisállatkiállítás másfél ezer egyeddel. Bemutatják Székelyföld legszebbjeit Fotó: László Róbert/Archív

Hosszú múltra tekint vissza a székelyudvarhelyi kis­állatkiállítások rendezése, harmadik éve viszont székelyföldivé nőtte ki magát a rendezvény. Tavalyelőtt Kézdivásárhelyen tartották, tavaly Csíkszeredában, idén Székelyudvarhelyen, jövőben pedig Sepsiszentgyörgyön rendezik meg. A színes seregszemlén a négy város és a környék tenyésztői vonultatják fel féltett kincseiket. Korábban a Septimia Szabadidőközpont adott helyet a rendezvénynek, idén a városi önkormányzat támogatásával kapták meg új helyszínként a Bányai János Szakközépiskola sporttermét. Báncs Ernő, a Székelyudvarhelyi Díszgalambászok és Kisállattenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, tágasabb helyszínre volt szükség, hiszen a korábbi 600-700 egyed helyett mintegy másfél ezer állatot állítanak ki ezúttal.
– Érdekes, szép példányokra lehet számítani, különlegességekre is, mint például a kivi. Sőt, ha fel tudják ébreszteni a mosómedvét, akkor az is látható lesz – sorolta Báncs Ernő.
A helyszín berendezése már javában zajlik, építik a ketreceket, standokat, a kisállatokat, szárnyasokat, kígyókat költöztetik be. Mintegy 20 szakbírót várnak, hiszen egy ilyen jellegű rendezvény túlmutat a kiállításon, a tenyésztőknek rendkívül fontos minősítések beszerzésére is alkalom nyílik.
A pénteken reggel 10 órakor kezdődő megnyitóra várják a hazai és az anyaországi Kisállattenyésztők Szövetségének elnökeit is.
A kisállatkiállítás február 4–7. között látogatható, vasárnap kivételével mindennap 9 és 18 óra között, vasárnap 13 órakor zárul a rendezvény. Gyermekek számára jelentős kedvezményt nyújtanak: óvodásoknak, kisiskolásoknak ingyenes a belépés, az V–VIII. osztályosok, ha csoportosan szeretnék megnézni a kiállítást, fejenként mindössze egy lejt kell fizessenek.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.