III. Márton Áron-zarándoklat Doberdóba

130

A 19. életévét éppcsak betöltött Márton Áron a doberdói fennsíkon kezdte meg harctéri szolgálatát 1915. november 6-án. A 82. székely gyalogezred katonájaként, a temesvári 61. gyalogezred 8. századához volt beosztva. 1916. július 19-én megsebesül: a lövés vállát és felkarját éri.

ersekseg.ro

Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után harmadik alkalommal szervez zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Mons. Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa. Időpont: 2018. január 18–23. (6 nap/5 éj), szállás: 3 éjszaka lelkigyakorlatos házban Szlovéniában, 1-2-3 ágyas szobákban, folyosói közös fürdőszobával, teljes panzióval; 1-1 éj az oda- és visszaúton Máriabesnyőn, 1-2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, teljes panzióval (feltarisznyált ebéddel).
1. nap: Indulás a reggeli órákban Csíkszeredából (útközben lehet csatlakozni a Székelyudvarhely–Marosvásárhely útvonalon). Folyamatos utazás (kb. 630 km) rövid pihenőkkel az A3 autópálya, Nagyvárad, M35 és M3 autópálya útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.
2. nap: Szentmise és reggelizés után továbbutazás az M0, M7 és M70 autópályán Lendva, Maribor, Ljubljana, Gorizia útvonalon (kb. 630 km). Megérkezés a szlovén–olasz határhoz közeli Mirenbe, a lazarista atyák lelkigyakorlatos házába. Szállás elfoglalása, majd vacsora és esti ima.
3. nap: A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után Foglianóba megyünk, ahol az osztrák–magyar katonai temetőben emlékezünk az elesett hősökre. Ezután Redipugliában meglátogatjuk a múzeumot, majd Olaszország legnagyobb katonai emlékművét. Az ebéd után Monte San Michele következik, a véres és ádáz harcok egyik kiemelkedő helyszíne. Ezután a visintinii magyar kápolnát keressük fel, majd visszatérünk szállásunkra, ahol szentmisét ünneplünk. Vacsora és közös esti ima zárja a napot.
4. nap: A szálláshelyen reggelizünk, majd teljes napunkat kifejezetten a katona Márton Áron emlékének szenteljük. San Martino del Carso falu közelében felkeressük a lombok lövészárkát, a 61. temesvári gyalogezred és a 46. szegedi gyalogezred egykori parancsnoki helyét. Ebéd után a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművénél rójuk le kegyeletünket, végül az egykori frontszakasz 18. és 19. szakaszának kavernáihoz, dolinájához és lövészárkaihoz megyünk el, ahol Márton Áron is harcolt. A San Martino del Carsó-i templomban ünnepelt szentmise után meglátogatjuk a helyi barlangkutató csoport által létrehozott és működtetett múzeumot, amely Erdély későbbi nagy püspökének is emléket állít. Szállásunkra visszatérve vacsora és esti ima.
5. nap: A reggeli után indulás hazafelé a Ljubljana, Maribor, Lendva, M70, M7 és M0 útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.
6. nap: A szentmise és reggelizés után hazautazás az M3 és M35 autópályán, Nagyvárad, A3 autó­pálya, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda útvonalon.
Részvételi díj: személyenként 300 euró. Jelentkezés: Ferencz Kornélia (ferenczk@yahoo.com, telefon: 0726–107002).

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek