II. Udvarhelyszéki Népdalfesztivál: Az együtt éneklés összetartó ereje

16

Második alkalommal szervezték meg az Udvarhelyszéki Népdalfesztivált a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Nyirő József termében. A több mint száz diákot és ötven kísérőt érintő rendezvény célja összegyűjteni a környékről olyan diákcsoportokat, akiket a közös éneklés motivál.

Énekszeretetük köti össze azokat a diákokat, akik szombaton részt vettek a népdalfesztiválon, ahol többnyire udvarhelyszéki népdalcsokrokat adtak elő. A főszervező Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője, Bartalis Izabella hangsúlyozta, nem versenyről van szó, hanem a közös éneklés örömének megtapasztalásáról, erejéről, ahogyan nagyapáink is megélték.
– A közös éneklés lelkületét szeretnénk visszahozni a gyerekek életébe, a verseny is fontos, de annak egészen más íze van. Ilyenkor felszabadultabban tudják átadni magukat a gyerekek a dalnak, az ének erejének – fogalmazott Izabella.
A fesztiválra érkezők – köztük olyan gyakorlott csoportok, mint a Pávát megjárt Nyitnikék – több népdalt is előadhattak a színpadon, de olyanok is részt vettek, akiket osztályszinten a tanító, tanár készített fel.
Délután élőzenés táncházban, táncoktatókkal folytatódott a kiváló hangulat.
– Akárcsak régen, a tánc, a zene és az éneklés együttese adja meg az igazi élményt a gyerekeknek, ezt a lehetőséget próbáljuk megteremteni ebben a rövid egy napban. A pedagógusoknak, felkészítő tanároknak a szervezők lehetőséget biztosítottak szakmai értekezésre, ahol tanácsokat, véleményeket kérhettek a szakértőktől, például, hogy miként állítsák össze a népdalcsokrokat, hová lehet népdalokhoz nyúlni stb. Nagyon nehéz ilyen információkhoz hozzájutni, ezért kérdéseikkel bátran fordulhattak a Haáz Margóból, Galaczi Hajnalból, Györfi Erzsébetből és Szalay Zoltánból álló szakmai bizottsághoz.
Bartalis Izabella a fesztivállal régi álmát váltotta valóra, 2017-ben ugyan már volt egy próbálkozása Máréfalván, ahol a Hegyaljai Népdalfesztivált szervezte meg, igazából 2019-ben hozta be a városba a rendezvényt. A szervező bízik abban, hogy jövőre még több települést meg tudnak szólítani, és nem csupán a városi gyerekeket, és nemcsak Udvarhelyszéket és Csíkszéket, hanem Gyergyót is bevonhatják a közös éneklésbe.
A szombati eseményen az Énekiskola – ahol havi rendszerességgel népdalt tanítanak a kimagasló tehetségű gyerekeknek Csík-, Gyergyó- és Udvarhelyszéken – diákjai is részt vettek.
A Tamási Áron Gimnázium és Hargita Megye Tanácsának közös támogatásával szervezett rendezvényről a jövő évi találkozás reményében mindenki emléktárggyal távozott.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek