II. Székelyföldi Fotóbiennále

57

A Megyeháza Galériában ma este 6 órakor nyílik a II. Székelyföldi Fotóbiennále kiállítása. Csíkszeredában második állomásához érkezik a tárlat, korábban a VI. Székelyföld Napok kiemelkedő rendezvénye volt Sepsiszentgyörgyön, ez alkalommal osztotta ki a szakmai zsűri is a díjakat. Az eseményt Sarány István ajánlja.

Két évvel ezelőtt született meg a Székelyföldi Fotóbiennále ötlete Háromszéken, a Camera Club Siculorum fotóklubba tömörült alkotók kezdeményezték a seregszemle megszervezését – idézte fel a biennále történetét Ádám Gyula fotóművész, a nemzetközi zsűri tagja.
Mint mondta, míg korábban két országból jelentkeztek alkotók, idén – azáltal, hogy a Romániai Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége mellett a szervezésbe bekapcsolódott az amatőr fotósok nemzetközi szervezete, a FIAP is, a felhívás széles nyilvánosságot kapott, s az idei kiírásra 18 országból 148 alkotó 1538 munkával nevezett be.
– Idén három kategóriában vártunk pályamunkákat – mondta Ádám Gyula –, a szabad kategóriában minden témával lehetett nevezni. A másik két kategória kötött volt: az Épített környezetünk kategóriában ellentétes képpárokat vártunk a téma kapcsán, a Hagyomány kategóriában pedig párbeszédben álló képeket kellett beküldjenek a pályázók.
A zsűri tagja kiemelte azt is, hogy nagy számban neveztek be ázsiai országokból, remek technikával készített, erős – olykor túl erős – érzelmi töltettel rendelkező fotókat küldve be. Ádám Gyula kiemelte, nagy számban jelentkeztek hazai román fotósok is, művészek és amatőrök egyaránt, no meg kitért arra is, hogy a nevezett anyagban olyan képeket is látni, amelyek már rangos, nagy múlttal rendelkező szakmai vetélkedőkön is részt vettek.
A jövőre nézve Ádám Gyula előrevetítette egy önálló Székelyföld-kategória meghirdetését, hogy a térségi esemény megtartsa térségi jellegét.
A zsűrizéssel kapcsolatban elmondta, hogy a mai gyakorlattól eltérően bécsi, budapesti, kézdivásárhelyi és csíkszeredai társaival együtt Csíkszeredában ültek össze és közösen döntöttek a képek rangsorolásáról.
A biennále és a kiállítás szervezői Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Camera Club Siculorum Fotóklub és Kovászna Megye Tanácsa, illetve a Kovászna Megyei Művelődési Központ.
A ma esti eseményen közreműködik a Lux Aurumque kamarakórus.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.