Igyekezniük kell a gazdáknak

58

Szűk három hetet adott a mezőgazdasági minisztérium a hazai tejtermelő gazdáknak az uniós forrásból kínált tejkrízis-támogatás igénylésére. Az 5 tonnánál nagyobb kvótával rendelkező tejtermelőknek a szerződéses alapon értékesített tej függvényében 240 és 2900 euró közötti támogatást biztosító határozatot szerdai ülésén fogadta el a kormány.

Száradó tejeskannák. 5 tonna fölött jár a krízistámogatás Fotó: Domján Levente
Száradó tejeskannák. 5 tonna fölött jár a krízistámogatás Fotó: Domján Levente

Igencsak csipkedniük kell magukat azoknak a Hargita megyei szarvasmarhatartóknak, akik részesülni akarnak a tejtermelők számára kínált rendkívüli – az értékesített tej mennyiségének függvényében 240 és 2900 euró közötti – krízistámogatásból. A támogatási kérelmek benyújtására ugyanis mindössze három hét áll rendelkezésükre: a határidő ugyanis április 8-a. A támogatási igényléseket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) csíkszeredai központjában fogadják.
Az Európai Bizottság tavaly ősszel Románia számára leosztott 11,1 millió eurós krízistámogatásának felhasználásáról a szerdai kormányülésen született döntés: a kormányhatározat alapján a keretösszegből 8,773 millió eurót a tejtermelők, míg 2,372 millió eurót a sertéstenyésztők megsegítésére fordítanak. A termelőknek kínált krízistámogatást legkésőbb június 30-ig folyósítják – olvasható a jogszabályban.
A rendkívüli tejtámogatásra – mint korábban lapunkban, még a jogszabály közvitára bocsátott tervezete kapcsán beszámoltunk – azok a tejtermelők jogosultak, akik a tavaly március 31-ével lezárult 2014–2015-ös tejkvóta-esztendőben az APIA nyilvántartásában érvényes tejkvótával szerepeltek, a termelt és leszállított tej mennyisége meghaladta az 5 tonnát, a farmon termelt tejet legkevesebb 6 hónapra kötött szerződés alapján értékesítették, a teljesítést pedig számlával vagy más hivatalos pénzügyi dokumentummal is bizonyítani tudják.
A szarvasmarhatartóknak szánt támogatás mértéke a fenti kritériumok alapján termelt és értékesített tej mennyiségétől függ. Ennek megfelelően a 2014–2015-ös tejkvóta-esztendőben legkevesebb 5 és legtöbb 20 tonna tejet értékesítő termelők 240 eurós fix összegű támogatásra, a 20 és 200 tonna közötti tejmennyiséget termelő farmerek a leszállított tejvolumen függvényében tonnánként 12 eurós, azaz 240 és 2400 euró közötti támogatásra, míg a 200 tonnánál nagyobb mennyiséget termelő és leszállító tehenészetek 2900 eurós fix összegű támogatásra számíthatnak.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek