Igyekeznek biztonságosabbá tenni a szórakozóhelyeket, rendezvénytermeket

83

A bukaresti Colectiv klubban történt, eddig összesen hatvan halálos áldozatot követelő tragédia országszerte ellenőrzéshullámot indított el, aminek következtében több városban szórakozóhelyeket, kulturális intézményeket, rendezvénytermeket zártak be vagy kötelezték működtetőiket különböző átalakítások végrehajtására. E hullám begyűrűzéseként Csíkszereda előadótermeiben és szórakozóhelyein is szigorítottak a belső szabályzatokon, odafigyelnek, hogy a résztvevők száma ne haladja meg a hely kapacitását, illetve, hogy pontosabban jelezzék és hagyják szabadon a kijáratokat, folyosókat. A tűzvédelmi felszereléseket, eszközöket forgalmazó üzletek forgalma is érezhetően megnőtt az utóbbi hetekben.

ARP_0164

A bukaresti tragédiát követően Hargita megyében is megelőző ellenőrzéseket végzett az Olt Katasztrófa-elhárítási Felügyelőség, együttműködve a Hargita Megyei Rendőr-főkapitánysággal, a csendőrséggel és a megyei fogyasztóvédelmi hivatallal: november 5–15-e között 19 esetben ellenőriztek bárokat, mozi- és rendezvénytermeket nappal, illetve 14 éjszakai ellenőrzést tartottak klubokban és diszkókban. Az akciók során összesen 150 – nem minden esetben tűzvédelmi vagy biztonsági jellegű – szabálytalanságot állapítottak meg, ezek közül csak 11-et sikerült helyben megoldani.
A főbb hiányosságokat a tevékenységek megszervezésében tapasztalták, de sok esetben hiányoztak a biztonságot szavatoló technikai eszközök is. Az ellenőrök 54 esetben figyelmeztették az egységek működtetőit, és 31 büntetést róttak ki összesen
59 401 lej értékben. A megelőző intézkedéseket a múlt héten is folytatták, azonban még nem készült el ezek összegzése, tájékoztatott Simona Croitoru őrnagy.

A biztonságért szívesen, és amúgy is muszáj
Az általunk megkeresett szórakozóhelyek mindegyikén járt Csíkszeredában az ellenőrök csapata, volt, ahol egymást követő két este tértek be ellenőrző szervek, mindkét esetben olyan késői időpontban (éjfélkor, illetve éjszaka fél kettőkor), amikor a vendégek nagy része már távozott. A szórakozóhelyek tulajdonosai egybehangzóan állítják, hogy eddig is voltak időszakos ellenőrzések, igyekeztek is betartani a tűzvédelmi előírásokat, és szívesen teljesítenek minden olyan előírást, ami a biztonság növelését szolgálja. Szerintük azonban ezt „ésszel kellene véghezvinni, a mostani kapkodás helyett, amikor minden apróságba próbálnak belekötni, inkább alapos stratégiát kellene kidolgozni”.
Az ellenőrzéseknek kézzelfogható eredményei is voltak: a Petőfi utcai Grund szórakozóhelyen nemrég tartott Ismerős Arcok-koncertre már csak korlátozott számban lehetett jegyet váltani, illetve az Ami Pinceklub bejárati ajtajának cseréjéhez is megérkezett az engedély a minisztériumból. Ezzel kapcsolatban Mihály Ferenc, a szórakozóhely megbízottja azt mondta, már régóta ki akarták cserélni a bejárati ajtót, amely befelé nyílik, így nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak, azonban mivel a szórakozóhely műemlék épületben működik, ehhez különböző engedélyekre volt szükségük. Ezelőtt két évvel átiratot küldtek a Kulturális Minisztériumba, de kérésüket elutasították. Most a tűzoltóság nyomására megkapták a szükséges engedélyt, és már meg is rendelték az új ajtót. Hozzátette, ezenkívül a lépcsőt is kicserélik, annak ellenére, hogy az eddig is megfelelt az előírásoknak, hiszen háromhavonta tűzálló anyaggal kezelték, viszont a tragédia után úgy döntöttek, hogy gránitlépcső váltja a mostani szerkezetet.

Csak a helyek függvényében, elkerülendő a torlódást
A Csíki Játékszín épületét is ellenőrizték tűzvédelmi szempontból. Kiderült, hogy a művészek által használt folyosókon néhány bútordarab korlátozta a közlekedést, ezeket elszállították – tudtuk meg Szabó Noémi sajtóreferenstől. Hozzátette, a színház szigorította a szabályzatát is, így most már a telt házas előadások alkalmával nem tesznek be pótszékeket, csak annyi jegyet adnak el, ahány ülőhely van. Ez az előírás nemcsak a színházi előadásokra vonatkozik, hanem más rendezvényekre is, például a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által szervezett Erdélyi Prímások Találkozójának gálaestjére is hiába érkeztek meghívóval vendégek, mivel késtek, az ülőhelyek már beteltek, így nem léphettek a terembe.
A Kájoni János Megyei Könyvtárban még nem ellenőriztek a tűzoltók, ennek ellenére az intézmény alkalmazottjai úgy döntöttek, szigorítanak a belső szabályzaton, így most már az előadóterembe csak 80 főt engednek be, és fokozottan figyelnek arra, hogy nyitva legyen mindhárom bejárat. Ha többen kíváncsiak egy-egy előadásra, a felső szintről hallgathatják, de arra szigorúan figyelnek, hogy a kifele vezető folyosót és a lépcsőt szabadon hagyják, közölte Kelemen Katalin könyvtáros.
Az elmúlt hetekben jelentősen – egyes általunk megkérdezett csíkszeredai forgalmazóknál akár 75 százalékkal – megnőtt a kereslet a tűzvédelmi és biztonsági eszközök, elsősorban a tűzoltópalackok és a tájékoztató irányjelzők iránt. „A fővárosi tragédia és az ellenőrzések miatt mindenki, még a kis falusi üzletek tulajdonosai is igyekeznek az előírásoknak megfelelően felszerelni az egységeiket, munkapontjaikat” – mondta az egyik üzlet vezetője.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek