péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Igényelhető a méhészeti minimis-támogatás

Utólag enyhítené a kormány a méhészek tavaszi veszteségeit, így méhcsaládonként 20 lejes „de minimis” támogatást kínál a kaptárlakók március–május közötti élelmezési pluszköltségeinek részbeni térítésére. A méhészek támogatási kérelmeiket a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon legkésőbb október 31-ig nyújthatják be.

Kárpótolják a méhészeket. Hargita megyében közel 300 méhész jogosult

Harminchétmillió lejes ke­ret­összegből méhcsalá­donként 20 lejes „de minimis” támogatással segíti a kormány a méhészeket – döntött keddi ülésén a kormány. A támogatást a tavaszi – március–május közötti – hűvös, esős időjárással indokolják, ami miatt a méhészek méztermelés helyett méhcsaládjaik takarmányozására kényszerültek. A mezőgazdasági minisztérium által kidolgozott jogszabály alapján a kormány úgy véli, hogy családonkénti 20 lejes „de minimis” támogatás a tavaszi élelmezési pluszköltségek 49 százalékára kínált utólagos kompenzációt a kedvezőtlen időjárás miatt bajba került méhészeknek.
A támogatásra azok a méhészek jogosultak, akik a tevékenységüket és állományukat mind a megyei állategészségügyi hatóságnál, mind pedig az Országos Állattenyésztési Ügynökségnél bejegyeztették, ám a családonkénti 20 lejes támogatást nem a jelenlegi, hanem csak arra az állományszámra igényelhetik, ami 2019. március 1-én, az állattenyésztési ügynökség nyilvántartásában szerepelt. A támogatás igényléséhez a magánszemélyek esetében a személyigazolvány másolata, jogi személyek esetében a cégbejegyzési dokumentumok másolata szükséges, amihez a méhész a bankszámlaszámát, valamint a március elsejei méhcsaládszámról tanúskodó szakhatósági igazolást kell csatolni. A támogatásigényléseket a Hargita megyei méhészek a megyei mezőgazdasági igazgatóság irodáiban nyújthatják be, legkésőbb október 31-ig. A szakigazgatóság feladata lesz a kérelmek befogadásán és elbírálásán túl a jóváhagyott támogatási összegek kifizetése is. A méhészek kárenyhítésére szánt 37 millió lejes keretösszeget a mezőgazdasági minisztérium saját költségvetéséből biztosítja.
Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke lapunknak nyilatkozva úgy becsülte, a méhészeti minimis-támogatásra Hargita megyéből közel 250-300 méhész jogosult. A pénz pedig – még ha megkésve és utólag is érkezik – mindenképp hasznos segítséget jelent a méheik etetésére kényszerült álló- és vándorméhészeknek. A szakember épp ezért arra biztatja a méhészeket, hogy éljenek a lehetőséggel, és a minimis-támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok begyűjtését mihamarabb kezdjék el.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb