2021, január 17, vasárnap.

Igent mondtak a megszorításokra

A görög parlament megszavazta csütörtök hajnalban azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a nemzetközi hitelezők követelnek Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

Elfogadta a görög parlament a mentőcsomag megszorításokkal járó feltételeit. Nem kívánták, mégis megszavazták
Elfogadta a görög parlament a mentőcsomag megszorításokkal járó feltételeit. Nem kívánták, mégis megszavazták

[dropcap]C[/dropcap]sütörtök hajnalig tartó vita után elfogadta a görög törvényhozás az ország számára kínált pénzügyi mentőcsomag feltételeként szabott megszorító intézkedéseket.
A parlamentben név szerinti szavazást tartottak, és az AFP hírügynökség tudósítása szerint 229 képviselő szavazott igennel, hat tartózkodott, 64 pedig nemmel voksolt. Utóbbiak között volt Jánisz Varufakisz volt pénzügyminiszter, aki a múlt hét elején mondott le posztjáról, valamint Zoi Konsztantopulu parlamenti elnök.

Ciprasz: minden variációt megvizsgáltak
Az európai hitelezők és az athéni kormány hétfő reggel állapodott meg a Görögországnak nyújtandó újabb, immár harmadik pénzügyi mentőcsomag feltéte-
leiről. Ezt a megállapodást kellett legkésőbb szerdáig megszavaznia a görög parlamentnek: ez volt az egyik feltétele a tárgyalások megkezdésének a három évre szóló, a számítások szerint 82–86 milliárd eurós pénzügyi támogatásról. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a szavazást megelőző beszédében emlékeztetett arra, hogy a Brüsszelben folytatott megbeszélések során mindent megtett a tárgyalások sikere érdekében, minden variációt megvizsgált, hogy aláírhassák a szerződést.

Nincs egyetértés az EU-ban sem
Az Európai Bizottság egyébként szerdán hivatalosan is előterjesztette javaslatát a tagállamok kormányait képviselő miniszteri tanács számára, hogy Görögország az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM) három hónapos lejáratra 7 milliárd euró áthidaló kölcsönt kaphasson.
Az EFSM ilyen célú felhasználása ellen mind az Egyesült Királyság, mind Csehország tiltakozott.
Az ugyanis azzal a céllal jött létre, hogy az egész Európai Unió mentőalapja legyen, s miután létrejött az eurózóna külön, intézményesített mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), a tagállamok vezetői olyan egyhangú politikai döntést hoztak, hogy ilyen célra az EFSM a jövőben nem használható fel.

Utcai zavargások előzték meg a szavazást
Összecsapások törtek ki szerda este az athéni parlament előtt a megszorítások elleni tiltakozásul rendezett tömegtüntetésen. A parlament épülete előtti Szintagma téren a hatóságok közlése szerint több mint 12 ezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a Görögország és hitelezői között kötött megállapodás ellen. A rendőrök paprikaspray-t és könnygázt vetettek be a rájuk Molotov-koktélokkal és kövekkel támadó többtucatnyi álarcos fiatal ellen. A rendbontók kirakatokat törtek be és legalább egy autót felgyújtottak. Az erőszak láttán a békés demonstrálók menekülni kezdtek. Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a törvényhozásban megkezdődött a vita az újabb megszorító intézkedésekről, amelyek elfogadását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe. Egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a görögök több mint 70 százaléka támogatja a parlamenti képviselőket az országot az összeomlástól megóvó mentőcsomaghoz szükséges intézkedések jóváhagyásában.

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb