Igazgatót és dramaturgot is búcsúztattak

Évadzáró a Játékszínnél

923

Az elköszönés hangulatában zajlott pénteken a Csíki Játékszín Évadzáró gálaműsora. Méltatták Parászka Miklóst, a tisztségéből januárban leköszönt színházalapító igazgatót, emellett átadták a legjobb színművészeknek a társulat saját elismerését, a Hu­nyadi László-díjat, illetve a közönségdíjakat. Nyugdíjba vonuló, külföldre költöző munkatársaktól is búcsúztak a társulati tagok.

Parászka Miklóst köszönti utódja, Kányádi Szilárd. Lezárult egy korszak Fotók: Sándor Levente

A 2017/2018-as színházi évad fordulatokban és eseményekben gazdag, emlékezetes időszaka marad a Csíki Játékszínnek – mondta az est elején Kányádi Szilárd nemrég kinevezett igazgató –, már csak azért is, mert kereken 20 évvel ezelőtt, 1998 júniusában alapították meg az intézményt. Az Évadzáró gálaműsort ezért a derűs nosztalgia és a boldog-szomorú búcsúzás szellemében alkották meg: az elmúlt két évtizedet hozták vissza a színpadra egy-egy dal erejéig. A Csíki Játékszín legsikeresebb és legemlékezetesebb előadásainak dalaiból válogattak a mintegy 2 és fél órás műsorhoz.
Kányádi Szilárd üdvözölte a csíkszeredaiakat, és köszönetet mondott a támogatóknak, mecénásoknak, néhány dalt követően pedig Parászka Miklóst szólította a színpadra. Kiemelte, hogy az ő nevéhez fűződik a csíkszeredai színjátszás megalapítása és arculatának formálása, illetve számos sikeres darab rendezése. Köszönetképpen a társulat örökös tagjává választották.

9Parászka Miklós felidézte a két évtizeddel ezelőtti színházalapítást – amikor a városvezetés kereste meg őt a felkéréssel, hogy létrehozzák a Csíki Játékszínt. A legmeghatározóbb emlék számára ez, hiszen minden más későbbi jelentős mozzanat ennek eredményeként jöhetett létre.
– Általában ambiciózus művészcsoportok próbálnak megkapaszkodni egy városban, itt nem ez történt, hanem valami sokkal több: a város mondta ki, hogy színházat akarnak, és ehhez keresett partnereket. A színház tükör. Az a társadalom, amely akarja a tükröt, annak a szociokulturális fejlettsége magas. A színház a konfliktusokat világítja meg, és olyan világban, ahol burjánzanak a konfliktusok, remek dolog ezeket színházzal megélni, szembesülni vele és kioldani életünkből a sokszor pusztító konfliktusokat – mondta Parászka Miklós, miután örökös társulati tagnak nyilvánították.
Ráduly Róbert Kálmán is köszönetet mondott az igazgatónak, és reményét fejezte ki, hogy Parászka Miklós nem távolodik el a színháztól és Csíkszeredától. A város ajándékaként az egy évvel ezelőtt elhunyt Nagy Ödön képzőművész egy festményét ajándékozta neki.


Szintén elbúcsúzott a színháztól Budaházi Attila dramaturg, aki a Csíki Játékszín alapítása óta tagja az intézménynek. Mint mondta, személyes okok miatt döntött úgy, hogy a jövőben külföldön keresi a boldogulását. Hozzátette: örömmel gondol a társulatra és az itt végzett munkájára, és reméli, hogy nem szakad meg szívélyes kapcsolata a csíkiakkal. Szintén búcsúzott a társulattól Dósa Erzsébet súgó, aki mintegy 1600 előadáson segítette a színészek munkáját, sőt statisztaszerepeket is vállalt. Nyugdíjba vonult, hasonlóan Kiss Ernő kellékeshez, akit 2007 óta több darabban is láthattunk statisztaként, illetve szöveges szerepben egyaránt.


A társulat kulisszadíját, az ezüstgyűrűt Parászka Miklós vehette át, míg a legjobb színésznek járó Hunyadi László-díjat ezúttal Vass Csaba kapta meg. A művészeti vezető nívódíját Dálnoky Csilla vehette át. Az elmúlt évadban 44 844 belépő nézőt számláltak, akik szavazataikkal Puskás Lászlót választották meg a legjobb színésznek, míg Szabó Enikőt a legjobb színésznőnek. A nézők szavazatai alapján az évad legjobb előadása a Kányádi Szilárd által rendezett A kaktusz virága zenés vígjáték volt.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.