2021, január 17, vasárnap.

Ifjú szakemberek falvakon

Csíkrákoson a közelmúltban LEADER-támogatással szerelték fel vidéken ritkának számító műszerekkel a fogorvosi rendelőt, Csíkmadarason jövő héten nyitja meg fogászati rendelőjét egy fiatal fogorvosnő – ezek a történések is arra utalnak, hogy a megye tíz évvel ezelőtti foghíjas fogorvosi ellátása megoldódni látszik. A Hargita Megyei Fogorvosi Kollégium adatai szerint az utóbbi két évben 25 fiatal fogorvos érkezett a megyébe.

Dr. Burján Zsuzsanna röntgenfelvételt készít rendelőjében. Korszerű technika vidéken Fotó: Balázs Árpád
Dr. Burján Zsuzsanna röntgenfelvételt készít rendelőjében. Korszerű technika vidéken Fotó: Balázs Árpád

Dr. Koncsag Lóránt öt éve kezdte a praxist Dánfalván, és azóta is ott dolgozik. A rendelőépület a polgármesteri hivatalé, a felszerelés nagy része a fiatal orvosé, aki béreli a rendelőhelyiséget. Minden munkanapon van rendelés, és szükség esetén a hétvégi sürgősséget is ellátja a Csíkszeredából ingázó harmincéves fogorvos. Páciensben nincs hiány.
– Falun télen egy kicsit többen vannak, mint nyáron, amikor a mezei munkák miatt kevesebben jönnek – mondja Koncsag Lóránt a két beteg ellátása közötti szusszanásnyi időben. – Első perctől sokan voltak, s hogy nem csökkent a betegek száma és sokan visszatérnek, számomra azt bizonyítja, hogy bíznak bennem, viszont a kezdés mindenképpen nehéz. Itt volt üresedés, s így kerültem ide – vázolja kérdésünkre, hogy miért éppen Dánfalván nyitott rendelőt. – Nagyon nem lehet válogatni, hogy hova szeretnél menni, hanem, hogy hol kerül hely. Most már a környéken szinte mindenhol van fogorvos.
Koncsag Lóránt két hónapja kötött szerződést az egészségbiztosítóval, így kolléganőjével együtt a gyerekeket ingyenesen tudják ellátni – már amennyire a keret engedi.
– Amikor elfogyott a keret, meg kell várnunk a következő hónapot, pedig vettem fel egy doktornőt magam mellé, így dupla keretet kapunk. A kolléganőm fogszabályozással is foglalkozik, így azt is el tudjuk végezni, igaz, nem a pénztári kereten belül, mert az nem fér bele. Egyébként azt a gyereket, aki most iratkozik fel, valószínűleg csak decemberben tudjuk bevenni.

Szájsebész is rendel Rákoson
Röntgenkészülék, sterilizáló, desztilláló-berendezés, fogfehérítő lámpa – mindössze néhány a csíkrákosi fogorvosi rendelő LEADER-pályázatból beszerzett műszerei közül.
– A miénk az egyedüli vidéki település, ahol fogászati röntgent is lehet végezni – sorolta büszkén Császár Attila polgármester, akitől megtudtuk, hogy az orvosi és fogorvosi rendelőnek a község önállósulásakor kellett kiköltöznie régi helyéről, a mai községháza épületéből, és a közbirtokosság adott helyet a rendelőknek, viszont a bérleti díjat, ami évente 7000–8000 lej – az önkormányzat fizeti. – Örvendünk, hogy vannak orvosaink – jegyezte meg az elöljáró.
Dr. Izsák Csaba rezidens szájsebész péntekenként és szom­batonként rendel. A Csík LEA­DER adatai szerint vállalkozása, az Izsak-Dent Kft. 16 079 eurós támogatást nyert a Mik­ro­vállalkozások fejlesztése intézkedés keretében, s a beruházás lehetővé teszi akár szájsebészeti beavatkozások elvégzését is. De a modern rendelő ottjártunkkor sem állt üresen. Hétközben dr. Bur­ján Zsuzsanna fogadja a pácienseket.
– Azt tapasztalom, hogy a hozzánk fordulók alapvető dolgokat nem tudnak a fogápolásról, s gyakran a szülők sem tudják azt, amit a gyermeknek már kiskorában kellene megtanulnia. Voltunk az óvodában, és az iskolában is volt próbálkozásunk, hogy tartsunk egészségügyi nevelést, de nem nagyon voltak nyitottak. Végül is nem jött össze.
Dr. Burján Zsuzsanna elmondta, hogy a környék falvaiból többen járnak Rákosra kezelésre, de tudtával olyan még nem fordult elő, hogy más fogorvos ide küldje röntgenre a betegét.

Csíkmadarason a napokban nyílik fogászat
– Lassan három éve, hogy Szenttamáson is dolgozom dr. Tin­ca Irina fogorvosnő mellett, és azóta sikerült megbarátkozni mind a zordnak mondható időjárással, mind az itt élő emberekkel – jegyezte meg tréfásan dr. Szabó Andrea, aki 2011-ben végezte az egyetemet, és Marosvásárhelyről költözött Csíkba. Az évek során sok csíkmadarasi páciense volt. – Majdnem minden páciensemnél észrevettem, hogy nagy erőfeszítés utazgatni másik faluba, sok esetben városra fogászati ellátásért. Elviekben akkor döntöttem úgy, hogy megpróbálok Csíkmadarason rendelőt nyitni.
A csíkmadarasi fogorvosi rendelő mintegy 51 négyzetméteres helyiségét az önkormányzattól bérli a fogorvosnő 5 euró négyzetméterenkénti áron, és a felszerelést magának kell biztosítania.
– Számomra a legnehezebb az elhelyezkedés volt – válaszolta dr. Szabó Andrea kérdésemre, hogy nehéz-e pályakezdőnek lenni. – Mivel nagyon sokan vagyunk ebben a szakmában, helyenként a tapasztalatot kérik, ami egy kezdőnek nincs, míg máshol egyszerűen nincs elfoglalható hely a pályakezdő fogorvosnak. Ezért is nagyon sokan döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét.

45-tel többen, mint kilenc éve
Kilenc évvel ezelőtt, 2006 novemberében Hargita megyében 115 fogorvos működött, most 160 tagja van a Fogorvosi Kollégiumnak – tudtam meg Kacsa Anikótól, a kollégium titkárától, aki megjegyezte, folyamatos a mozgás, így a létszám folyton ingadozik. A kollégium adatai szerint ma már a megyében alig akad olyan község, ahol nincs fogászat, igaz, városon sokkal több az egy lakosra eső fogorvos, mint vidéken, a megye városaiban ugyanis összesen 110 fogorvos rendel (ebből mintegy 40 Csíkszeredában, 35 Székelyudvarhelyen, 12 Gyer­gyó­szentmiklóson, 9-10 Ma­ros­hé­vízen). Ugyanakkor olyan község is van, Zetelaka, ahol öt fogorvost tartanak nyilván.
Bár a számok biztatók, a fogorvosok köréből is van elvándorlás – Kacsa Anikó szerint évente 4-5 fogorvos jelzi náluk az eltávozását –, de nem olyan nagymértékű, mint más szakorvosok esetében.
– Amíg itthon meg lehet élni, amíg a munkára van kereslet, addig kivándorláson nem gondolkodom – jegyezte meg dr. Koncsag Lóránt csíkdánfalvi fogorvos.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb