Ifjú irodalmárok vetélkednek

Nemzetközi tantárgyverseny zajlik Székelyudvarhelyen

97

Székelyudvarhely ad otthont az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyversenynek. A háromnapos rangos esemény a versenyen kívül számos kulturális, szabadidős programot is kínál a Kárpát-medence több országából is érkező résztvevőknek. Az ünnepélyes megnyitót tegnap tartották, ma zajlik az írásbeli próba.

Tizenegyedik alkalommal szervezik meg az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyversenyt. A vándorrendezvényt az első években Románia határ menti településein szervezték meg – tudtuk meg Dáné Szilárd tanfelügyelőtől, felelős szervezőtől –, majd Miskolc és Pécs adott otthont a megmérettetésnek, idén pedig a megyei tanfelügyelőség koordinálásával Székely­udvarhely és a Tamási Áron Gimnázium a vendéglátó.
A tantárverseny illeszkedik a hivatalos hazai nemzetközi versenyek sorába, költségeinek jelentős részét a tanügyminisztérium finanszírozza. A 42 ezer lejre rúgó pénzalap a szállás, étkezés, városon belüli utaztatás költségeit fedezi.

Verseny, kirándulás, szórakozás
A versenyen részt vevő 5–12. osztályos tanulók – összesen 76-an – Szerbiából, Ukrajnából, Szlo­vá­kiá­ból és Magyarországról utaztak a Kü­küllő-parti városba, természetesen köztük vannak a hazai diákok is. Megyénkből 4-en versenyeznek, ők azok, akik az országos tantárgyversenyen dobogós helyezést értek el.
Tegnap délután a városháza Szent István termében tartották az ünnepélyes megnyitót, ahol a vendégek ízelítőt kaphattak a Tamási Áron Gimnázium kulturális életéből: fellépett a Vox Gimiensis kórus, illetve a Gereben Néptáncegyüttes. Állófogadás és a Vitéz Lelkek színjátszócsoport előadásának megtekintése zárta a napot.
Ma van a nagy versenynap: 9 és 12 óra között a Tamási Áron Gimnáziumban korcsoportonként dolgozzák ki az írásbeli tételeket a tanulók, közben a 23 tagú versenybizottság Székelyderzsbe és Székelykeresztúrra látogat el. Lazításként, feltöltődésként délután a diákok is kirándulnak – tájékoztatott a felelős szervező. Felfedezik a Szejkefürdőt, felkeresik Farkaslakán a Tamási Áron-emlékházat, találkoznak a Legendárium csapatával, majd az Udvarhely Néptáncműhely Szép Domokos Anna című táncjátékát tekinthetik meg a Művelődési Házban, ugyanott táncházzal koronázzák meg a napot.

Szívmelengető ajándékok
A szombat is eseménydúsnak ígérkezik. A tantárgyverseny programjában szóbeli megmérettetés is szerepel, amit külön díjaznak. Csapatösszerázónak is tekinthető a próba, amely délelőtt zajlik a Tamási Áron Gimnázium Kollégiumában: a tanulóknak kategóriánként megadott témára drámajelenetet kellett előadniuk. Ezután a szavalóverseny következik. Kora délután kortárs írókkal – Böszörményi Zoltánnal és Vida Gáborral – találkozhatnak a résztvevők, városnézés, szabad program után 18 órától kerül sor a záróünnepségre, amely díjkiosztó is egyben. Az írásbeli győztesei pénzjutalomban részesülnek, ezenkívül számos különdíjat is átadnak.
Dáné Szilárd a díjzás kapcsán kiemelte a megye iskolái közötti szép együttműködés példáját: a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum diákjai tarisznyát szőttek a vendégeknek, a varrást a szé­kely­udvarhelyi Bányai János Szak­középiskola és a székely­ke­resz­túri Zeyk Domokos Iskolaközpont tanulói vállalták.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek